ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Criză la Opera Națională București

Publicat: joi, 21 Aprilie 2016 , ora 9.48

Vă prezentăm un rezumat situației din ultimele două zile de la Opera Națională București.

Marți (19 aprilie), ministrul Vlad Alexandrescu anunța pe o rețea de socializare că a găsit soluția agreată de toate părțile implicate - respectiv susținătorii și opozanții conducerii Conta-Soare - și că o va prezenta angajaților operei la o întâlnire. În seara zilei de 19 aprilie, coregraful Johan Kobborg anunța tot pe o rețea de socializare că va reveni la Opera Națională București. Așa cum ne-au transmis redactorii noștri Andreea Chiselev și Irina Vasilescu, cea mai mare parte a angajaților Operei Naționale București și ai Teatrului de operetă Ion Dacian, precum și reprezentanți ai presei, s-au strâns ieri (20 aprilie) în sala mare de spectacol pentru întâlnirea promisă de ministrul Alexandrescu. Acesta însă nu a mai venit, preferând să transmită un mesaj pe o rețea de socializare prin care făcea publice măsurile propuse pentru opera bucureșteană: revenirea lui George Călin în fruntea operei pentru un interimat de trei luni și cooptarea după această perioadă a unui nou manager de talie internațională pentru opera națională. Angajații au primit cu huiduieli această comunicare, declarându-și susținerea pentru echipa Vlad Conta - Tiberiu Soare, adusă la conducerea operei de același ministru Alexandrescu care în 4 aprilie îl destituise pe George Călin pentru nereguli în management puse în evidență de Curtea de Conturi.

Angajații operei au cerut prezența ministrului Culturii și l-au așteptat în sala de spectacol în cadrul unui protest spontan. Artiștii care erau pregătiți să susțină spectacolul de operă al serii, Falstaff de Verdi, au îmbrăcat costumele și au așteptat pe scenă - spectacolul fiind anulat, iar publicul, invitat să se alăture protestului artiștilor. În jurul orei 18.30, Tiberiu Soare a anunțat că ministrul Alexandrescu invită a doua zi o echipă de 7 persoane la sediul Ministerului Culturii pentru discuții, ofertă declinată de angajații operei care au cerut în continuare ca ministrul să vină la Operă pentru discuția promisă. Un comunicat nesemnat venit din partea Operei Naționale București în jurul orei 19.00 menționa că se vor lua măsurile impuse de lege în legătură cu cei responsabili de protestul spontan. În jurul orei 20.30, ministrul Alexandrescu a anunțat într-un interviu acordat Radio România Cultural că va veni astăzi, 21 aprilie, la Operă împreună cu directorul George Călin și echipa de la minister care va veghea la mandatul acestuia.

Angajații operei au părăsit sala de spectacol ieri în jurul orei 22.00, când ar fi urmat să se termine spectacolul cu Falstaff. Astăzi, vom urmări în continuare situația de la opera bucureșteană.