ACUM:
13.00
Polifonii
Universal și românesc, creație și interpretare.
Urmează: 14.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.00 Concerte de 5 stele primite prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Max Bruch și Johannes Brahms de duminică seara

Publicat: joi, 28 Martie 2013 , ora 13.11

Filarmonica "George Enescu" vă invită duminică, 31 martie, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român la un concert cameral susținut de doi dintre artiștii de marcă ai Filarmonicii, violoncelistul Dan Cavassi și clarinetistul Cristian Mancaș împreună cu pianista Viorela Ciucur. O duminică seara în care aveți ocazia să ascultați câteva bijuterii muzicale ale romantismului german de la sfârșitul secolului al XIX-lea nu trebuie ratată. În program Max Bruch - Opt piese, op. 83 și Johannes Brahms - Trio în la minor, op. 116.

Născut la Galați, în 1972, clarinetistul Cristian Mancaș a absolvit în 1996 Universitatea Națională de Muzică din București, secțiile clarinet și dirijat de orchestră. A urmat apoi mai multe cursuri de perfecționare în ambele specializări, la UNMB, Juilliard School of Music, Boston University, iar în 2003 cu maestrul Seiji Ozawa. Din 1998 este membru al orchestrei Filarmonicii "George Enescu", din 1999 activează ca dirijor la Teatrul muzical din Galați și a concertat ca dirijor invitat în Germania cu Lubek Musical Ensemble și Deutschland Musical Orchestra. În calitate de dirijor și solist, a susținut o bogată activitate concertistică la Iași, Brașov, Ploiești, Cluj, București, dar și la Praga, Cracovia, Amsterdam, Haga, Budapesta, Innsbruck, Dresda, Salzburg, Lyon, Bremen, Sydney, Welington, San Diego.

Dan Cavassi, fiul compozitorului Liviu Cavassi, s-a născut la București. După absolvirea Liceului de Muzică "George Enescu" la clasa profesorilor Paul Ochialbi și George Cocea, intră în clasa lui George Iarosevici la Academia de Muzică bucureșteană. După încheierea studiilor lucrează la Paris cu Antonio Janigro, apoi la Geneva cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica "George Enescu", unde activează și în prezent. În paralel cu activitatea în orchestră sau cu aparițiile solistice, este membru permanent al prestigiosului cvartet "Muzica", cu care concertează în toată lumea, participând la renumite festivaluri, precum cele de la Salzburg, Bregenz, Roma, Paris, La Rochelle, Belgrad, Edinburgh, Cracovia, Bruxelles s.a. în 1980 pune bazele cvartetului "Pro Muzica", recunoscut imediat prin obținerea mai multor premii naționale și internaționale. În tot acest timp a apărut și ca solist în recitaluri cu pian, diverse formații camerale sau împreună cu orchestrele bucureștene (Filarmonica "George Enescu", Orchestra de Cameră Radio), precum și cu orchestrele filarmonice din alte orașe ale țării (Bacău, Sibiu, Ploiești ș.a.). Este membru fondator al ansamblului "DevotioModerna" (2005). Împreună cu clarinetistul Cristian Mancaș și pianistul Viniciu Moroianu pune bazele trioului "Pro Musica" în 2010. În anul 2004 Președinția României îi decernează Meritul Cultural cl.I.

Viorela Ciucur este absolventă a Universității Naționale de Muzică București și Doctor în Muzicologie (din 2000). În prezent este conferențiar universitar la UNMB, catedra de acompaniament; în paralel activează ca profesor asociat la Universitatea din Craiova și la Universitatea Fairleigh Dickinson din New Jersey, SUA. Activitatea sa artistică însumează peste 500 de recitaluri de pian solo și muzică de cameră (la Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Național de Artă etc.), De asemenea peste 100 de concerte cu orchestra în București și în multe orașe din țară. Este membră a trio-ului "ClavioArte" (cu Liviu Ailincăi - vioară și Eugen-Bogdan Popa - violoncel). Are în palmares numeroase premii la competiții naționale și internaționale. Printre cele mai recente realizări se remarcă recitalurile din cadrul Anului Internațional Frédéric Chopin 2010, organizate în colaborare cu Institutul Cultural Polonez, precum și recitalul de pian susținut în noiembrie 2011 la Ambasada României din Washington.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5. Program: marți - vineri: 12.00 - 19.00; sâmbătă - duminică: 16:00 - 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75.