Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Audiții pentru Orchestrele Naționale de Tineret ale României

Publicat: sâmbătă, 2 Martie 2024 , ora 0.00

Orchestrele Naționale de Tineret ale României organizează în perioada 2 martie-5 aprilie 2024 audiții pentru reconfigurarea acestor ansambluri.

Audițiile se adresează atât actualilor membri ai orchestrelor, cât și celor care aspiră la acest statut, muzicienii cu vârste între 12-26 de ani urmând să participe la proiectele organizate de Orchestra Junior (reunind instrumentiști între 12-16 ani), Romanian Sinfonietta (16-19 ani) și binecunoscuta Orchestră Română de Tineret (ai cărei membri au între 18 și 26 de ani).

Audițiile au loc astăzi, 2 martie, la Filarmonica "Banatul" din Timișoara, în 14-16 martie la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" din București, pe 23-24 martie la Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca și pe 5 aprilie la Sala "Eduard Caudella" - Casa Alecu Balș din Iași.

Audițiile sunt organizate pentru toate instrumentele din componența orchestrei romantice (vioară, violă, violoncel, contrabas, flaut, piccolo, oboi, corn englez, clarinet, clarinet bas, fagot, contrafagot, corn, trompetă, trombon, tubă, timpani - percuție și harpă), dar și pentru poziția de concert-maestru, în vederea formării orchestrelor care vor susține toate proiectele naționale și internaționale ale Orchestrelor Naționale de Tineret ale României în anii 2024 și 2025.

Candidații vor fi audiați de o comisie de specialitate condusă de dirijorul Cristian Mandeal, iar programul din acest an beneficiază de aportul direct al unora dintre cei mai importanți dirijori pe plan național și internațional, precum Cristian Măcelaru (dirijor principal al Orchestrei Nationale a Franței și directorul artistic al Festivalului Internațional "George Enescu"), Cristian Mandeal, Gabriel Bebeșelea, Alexander Sitkovetsky și Andrei Stănculescu.

Proiectele pentru 2024 - 2025 vizează prezențe pe cele mai importante scene din țară, dar și în săli celebre precum Concertgebouw din Amsterdam și Konzerthaus din Berlin.

Ana Sireteanu