ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Turneul 'Pianul călător' ajunge la Oradea și Cluj pe 5 și 6 aprilie

Publicat: luni, 1 Aprilie 2013 , ora 10.14

În 24 martie 2013, la Sânnicolau Mare a început ce-a de-a treia ediție a turneului Pianul călător, o frumoasă și generoasă aventură artistică a pianistului Horia Mihail, care va străbate, până în 27 aprilie, toate zonele istorice ale țării. Destinația finală va fi Tulcea, unde cel de-al treilea pian călător va rămâne, turneul Pianul călător fiind organizat de Radio România Cultural și asociația culturală Accendo.

Primele evenimente programate au fost recitalurile de la Sânnicolau Mare, Timișoara, Brașov, Pitești și un concert cu orchestra de asemenea la Brașov, urmând ca pe 5 și 6 aprilie Pianul călător să ajungă la Oradea și Cluj.

În orașul natal, Brașov, Horia Mihail a fost primit cu multă caldură și entuziasm: "În primul rând ca idee este excepțională. Total ieșită din comun. Este solistul sufletelor noastre, și asta nu din patriotism local, ci pentru că i-am urmărit evoluția artistică și credem că a devenit ceea ce se numește un pianist desăvârșit."

Horia Mihail așteaptă cu nerăbdare întâlnirea și cu publicul din celelalte orașe căci oferta sa artistică și repertorială este de nerefuzat: "Sper ca publicul să vină în număr cât mai mare pentru a asculta poveștile acestor sonate (aproape șlagăre), în varianta mea. Este o muzică absolut incredibilă care permite muzicianului și spectatorului să descopere în fiecare zi noi fațete ale operei acestui mare muzician: Beethoven."

De altfel repertoriul ales este integral Beethoven: Patetica, Sonata Lunii, Appassionata și Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră. Și pentru că prietenii vechi nu se uită niciodată, Horia Mihail vizitează în 2013 și primele două piane călătoare. Astfel, recitalul de debut al turneului a avut loc la Sânnicolau Mare (24 martie), orașul în care, la finalul celei de-a doua ediții a turneului, a rămas, în 2012, al doilea pian călător. Primul pian călător se va reîntâlni și el cu pianistul pe 12 aprilie la Mediaș, orașul în care a rămas în 2011.

Înainte de a părăsi Bucureștiul, Pianul călător cu numărul 3 va face o plimbare prin parcurile Capitalei. De la Sala Radio, unde se găsește acum (pentru că pianul este proprietatea Societății Române de Radiodifuziune), va poposi în parcurile Cișmigiu și Herăstrău, pe 13 și 14 aprilie, unde vor avea loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. O săptămână mai târziu, pianul călător îl va însoți pe Horia Mihail în călătoria către o serie de orașe din țară în care nu există piane de concert performante, care să permită susținerea unor astfel de evenimente.

Oltea Șerban-Pârâu, redactor șef Radio România Cultural și unul dintre inițiatorii turneului declara: "Pianul călător a fost inițial o idee, un vis pe care nu știam dacă vom reuși să-l transformăm în realitate și să nu-l lăsăm să rămână o întâmplare dintr-un an oarecare, o întâmplare de care se vor fi minunat unii și alții și pe care o vor uita, așa cum au descoperit-o. Pianul călător a devenit un brand, acum, când lansăm a treia ediție, toată lumea știind foarte bine despre ce este vorba. A treia călătorie va începe tot la București și se va încheia la Tulcea, la Teatrul "Jean Bart" unde va locui al treilea pian călător în următorii ani.»

Al treilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experiență, cu un program atractiv, cu recitaluri și concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.

Itinerar Recitaluri:
24 MARTIE, Sânnicolau Mare, Castelul Nako, Recital (pe Pianul Călător 2)
25 MARTIE, Timișoara, Sala Capitol, Recital
29 MARTIE, Brașov, Cercul Militar, Recital
2 APRILIE, Pitești, Casa de Cultură, Recital
5 APRILIE, Oradea, Sala Filarmonicii, Recital
6 APRILIE, Cluj Napoca, Academia de Muzică, Recital
9 APRILIE, Târgu Mureș, Palatul Culturii, Recital
17 APRILIE, București, Sala Radio, Recital

Itinerar concerte cu orchestra:
28 MARTIE, Brașov, Cercul Militar, Concert cu orchestra
11 APRILIE, Sibiu, Sala Thalia, Concert cu orchestra
12 APRILIE, Mediaș, Sala Traube, Concert cu orchestra (pe Pianul Călător 1)
19 APRILIE, București, Sala Radio, Concert cu orchestra
25 APRILIE, Chișinău, Sala cu Orgă, Concert cu orchestra

Itinerar Pianul Călător:
13 APRILIE, București, Parcul Cișmigiu, Recital Pianul Călător
14 APRILIE, București, Parcul Herăstrău, Recital Pianul Călător
20 APRILIE, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul Călător
21 APRILIE, Tecuci, Casa de Cultură, Recital Pianul Călător
22 APRILIE, Roman, Casa de Cultură, Recital Pianul Călător
27 APRILIE, Tulcea Teatrul Jean Bart, Recital Pianul Călător