Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

A fost numit cel mai tânăr organist din istoria Universității din Oxford!

Publicat: luni, 3 Aprilie 2017 , ora 17.13

Louis Moss, un puști englez în vârstă de numai 12 ani, a devenit recent cel mai tânăr organist din istoria Universității din Oxford, în urma câștigării unei burse de studii. Louis Moss a început să cânte la orgă în urmă cu doar un an, însă de acum el va interpreta imnuri în cadrul serviciilor religioase ce se țin la Capela de la Jesus College, în Oxford. Scaunul pe care va sta este, bineînțeles, unul cu înălțime variabilă - pentru a-i permite accesul, cu picioarele, pe pedalier. 

Mama sa, Helen, a fost de părere că „Louis nu este un copil-minune, ci doar unul căruia îi plac cu adevărat provocările orgii. Îl încântă foarte tare că este un instrument cu sunet puternic. Are multe aspirații legate de ceea ce va face când va fi mare, și să fie interpret sau compozitor figurează pe această listă. Dar i-ar plăcea, în egală măsură, să devină un avocat care să lupte pentru drepturile omului.”

Cel despre care vorbim este acum unul dintre cei doar 750 de tineri care descoperă tainele cântatului la orgă în Marea Britanie, în contextul declinului evident al interesului pentru frecventarea bisericii - ceea ce face ca foarte puțini copii să poată asculta, de fapt, o orgă îndeaproape. Există în jur de 6000 de organiști, profesioniști și amatori - ultimul deceniu înregistrând o scădere dramatică a numărului lor.  

Louis Moss, care își vizitează cu regularitate biserica de care aparține pentru a exersa la orgă, a spus: „Cânt la orgă de doar un an, dar studiez pianul de când aveam 6. Studiez în fiecare zi și am în camera mea o claviatură pe care exersez, de asemenea.” 

Universitatea din Oxford are o vechime de 1000 de ani. 

Ștefan Costache