Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orizonturi jazzistice cu Marina Nedelcu - 3 octombrie

Publicat: miercuri, 8 Octombrie 2014 , ora 13.08

Ce ne oferă Bucureștiul în materie de jazz în această lună ?

...Un Concert eveniment ce-și propune să ne reamintească faptul că au trecut 55 de ani de la lansarea celui mai faimos album din istoria jazzului - "KIND OF BLUE", sub semnătura trompetistului Miles Davis. Acesta a reunit în 1958 cea mai inspirată formulă a carierei sale: Cannonball Adderley - saxofon alto, John Coltrane - saxofon tenor, Bill Evans și Wynton Kelly - pian, Paul Chambers - bas și Jimmy Cobb - baterie. Un episod ce a schimbat orizontul genului - "Kind of Blue" a fost și este în continuare cel mai bine vândut album de jazz din toate timpurile!Motiv pentru care și la București, în sala Mihail Jora a Radiodifuziunii Române, în 9 octombrie, de la ora 20,00, câțiva muzicieni din Statele Unite ale Americii- trompetistul Ryan Carniaux, saxofonistul Plume, contrabasistul Chris Dahlgren, bateristul Drori Mondlak și doi artiști români pe care îi cunoștem și îi apreciem atât de mult - pianistul Mircea Tiberian și saxofonistul Nicolas Simion vor interpreta cele 5 piese ale albumului. Și-au ales și un nume comun - "Jazz Syndicate Live Sessions". Reținem faptul că își doresc să dedice memoriei lui Miles Davis acest concert, care va fi prezentat de Florian Lungu.

Clubul "La Cave de Bucharest" vă invită vineri 10 octombrie 2014 la un Concert "Tribute to Nat King Cole" cu Jean Stoian - chitară și voce, Petrică Andrei - pian, Cătălin Răsvan - bas , Tudi Zaharescu - baterie și Karmen Micu - voce. Jean Stoian este un vechi colaborator al lui Johnny Răducanu. Numele său apare în colecțiile "Jazz Behind The Carpathians", este un artist cu o carieră care se desfășoară în prezent mai mult în Germania, unde conduce propria sa formație și este directorul unei Școli particulare de muzică "Jean & Friends" cu sediul în Bedburg, Köln. Un alt protagonist al concertului - Petrică Andrei , este discipolul lui Marius Pop, virtuoz al claviaturii, unul dintre finaliștii celei mai exigente competiții pianistice europene din domeniul jazzului, Concursul "Martial Solal" de la Paris. Va fi cu siguranță o experiență de neuitat - Vineri 10 octombrie 2014, de la ora 20 la Clubul "La Cave de Bucharest", Str. Mărgelelor nr. 139 - 146. Și acolo va fi prezent Florian Lungu.

Cel mai important eveniment al lunii octombrie rămâne Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu, care va reuni, ca de fiecare dată nume mari din sfera genului. Va debuta cu binecunoscutul concurs destinat muzicienilor tineri care doresc să se lanseze pe această linie - concurs urmat de o gală și de primele concerte ce vor avea loc în 23 octombrie. Invitați pe scena sălii Thalia din Sibiu - Chico Freeman, celebru saxofonist de culoare - i se spune "muzicianul în evantai" deoarece stăpânește atâtea stiluri - de la swing la jazzul latin și de avangardă, cu o discografie și o carte de vizită extrem de bogate. El a mai fost la Sibiu în 2007 cu un grup cubanez, acum oferindu-ne un concert împreună cu cvartetul său. Tot în 23 octombrie o puteți asculta pe Carmen Souza, o apariție exotică originară din Lisabona - voce, chitară și claviaturi electronice, o artistă invitată să cânte în mari festivaluri - North Sea Jazz Festival, London African Music Festival, Jazztage Festival, la San Francisco, Monterey, Montreal. La Sibiu o vom asculta în formulă de trio.

Privim și în afara granițelor. În 3 octombrie s-a lansat la New York documentarul "Keep on keepin' on", dedicat carierei de peste 7 decenii a trompetistului Clark Terry - în egală măsură un pionier al flugelhorn-ului, compozitor, scriitor și profesor. Din biografia sa aflăm faptul că a cântat pentru opt președinți ai Statelor Unite ale Americii, a fost invitat în peste 50 de festivaluri în lumea întreagă și are în catalogul său peste 900 de înregistrări. Documentarul realizat de Alan Hicks urmărește modul în care, timp de 4 ani Clark Terry a lucrat cu un tânăr pianist orb, Justin Kauflin pentru a-l pregăti pentru o competiție internațională de elită. Apar în acest film Quincy Jones, Herbie Hancock, Dianne Reeves și mulți alții.

În 6 octombrie, Jamie Cullum va lansa un nou album - "Interlude". El deja își va prezenta săptămâna viitoare acest material la Berlin, în 20 octombrie la Paris și spre sfârșitul lunii la Amsterdam. Și-a început cariera ca muzician de jazz - primul său album lansat în 1999, "Heard it All Before", a avut un succes considerabil și i-a deschis nenumărate oportunități , astfel încât în prezent este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști britanici - el practică un crossover cu rădăcini în jazz. În 2005 BBC Jazz Awards l-a desemnat Artistul anului, a fost deja nominalizat pentru un premiu Grammy și la Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original.

Recuperăm și câteva dintre știrile lunii septembrie - în speță dispariția unui gigant al scenei londoneze - trompetistul Kenny Wheeler, în data de 18 septembrie la vârsta de 84 de ani. Născut în Canada, el s-a stabilit la Londra în anii 50 și a devenit unul dintre membrii marcanți ai curentului free. În anii 90 a atins vârful carierei sale, odată cu lansarea albumelor "Music for Large and Small Ensemble", și "Kayak". De asemenea cvartetul în care a cântat alături de Bill Frisell, Dave Holland și Lee Konitz a fost considerat unul dintre cele mai valoroase în peisajul actual al jazzului.