Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Antonin Dvoűák - Dansurile Slave op. 46 și op 72 un album semnat de dirijorul Jiűí Bìlohlávek și Orchestra Filarmonicii Cehe - la CD Review între 23 și 25 noiembrie

Publicat: miercuri, 23 Noiembrie 2016 , ora 10.27


Unul dintre cei mai importanți dirijori cehi ai momentului

Am plăcerea să vă invit la CD Review în minunata lume a muzicii lui Antonin Dvoűák, și nu oricum, ci interpretată de Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijată de Jiűí Bìlohlávek. Bìlohlávek a studiat violoncelul cu Miloč Sadlo și a absolvit Conservatorul și Academia de Interpretare a Artei din Praga. După studiile superioare este de menționat faptul că artistul a studiat conducerea, timp de doi ani, cu marele nostru dirijor, Sergiu Celibidache.
Este un maestru al baghetei care a depășit granițele țării sale. În aproape o jumatate de secol de activitate, Jiűí Bìlohlávek a dirijat peste 5000 de concerte și spectacole de operă și are la activ peste 500 de înregistrări editate pe CD și DVD. Printre cele mai recente realizări ale sale la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Cehe se numără Integrala Simfoniilor lui Antonin Dvoűák, un set de 5 DVD-uri care conține înregistrări live ale celor nouă simfonii ale compozitorului ceh. Colecția a apărut în anul 2016 și este foarte interesantă deoarece, pe lângă interpretarea propriu-zisă a lucrărilor, sunt incluse comentariile lui Jiűí Bìlohlávek și Marek Eben asupra partiturilor, dar și un documentar dedicat lui Antonin Dvoűák, intitulat Nouă Schițe semnat de regizoarea Barbara Willis Sweete.

Albumul Dansurilor Slave

Dincolo de această colecție pe DVD, anul acesta, Jiűí Bìlohlávek și Orchestra Filarmonicii Cehe au lansat și albumul dedicat Dansurilor Slave op 46 și op 72 de Antonin Dvoűák; șaisprezece bijuterii inspirate din cântecele populare cehe, înregistrate live la Sala Rudolfinum din Praga. Despre album The Guardian a scris: Bìlohlávek a revenit la conducerea Orchestrei Filarmonicii și a adus înapoi  universul său emoțional și muzical. În lucrările lui Dvoűák, lirism și melancolie cehă nemărginite se ivesc cu autenticitatea pe care numai această orchestră o poate aduce.

Ei bine, Jiri Belohlavek și Orchestra Filarmonicii Cehe, poate cel mai valoros ansamblu simfonic din această țară, au înregistrat aceste bijuterii sonore dând dovadă de o înțelegere profundă și firească a muzicii lui Dvoűák. Este și normal până la urmă. Dincolo de talentul interpreților, un atu extrem de important este faptul că muzicienii fac parte integrantă din cultura cehă. Sunt nuanțe de autenticitate pe care cei amintiți le exprimă firesc, cu un lirism neforțat, cu o pasiune și o prospețime remarcabile. Admir aceste înregistrări pentru autenticitatea lor pentru dezinvoltura cu care ne înfățișează acest univers sonor minunat. O audiție plăcută, fără pretenția de a surprinde decât doar, și poate mă repet, prin detaliul apartenenței la cultura muzicală cehă din care face parte, la loc de cinste Antonin Dvoűák.

N-am de gând să vă spune prea multe despre o muzică ce singură iese în evidență.

Așa că invit să vă bucurați ascultând Dansurile Slave op. 46 și op 72, compuse de Antonin Dvoűák, interpretate de Orchestra Filarmonicii Cehe dirijată de Jiűí Bìlohlávek, album difuzat în premieră la CD Review ( ora 12,15) pe 23, 24 și 25 noiembrie.


Gabriel Marica