Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Collage – The Last Work - albumul compozitorului James Horner în premieră la CD Review pe 18 noiembrie

Publicat: vineri, 18 Noiembrie 2016 , ora 14.08

Un album omagiu

Este fără îndoială un album omagiu, dedicat compozitorului american James Horner a cărui prematură trecere în eternitate, a șocat lumea muzicală și lumea filmului. Collage - The Last Work conține ultima lucrare compusă de James Horner, este vorba despre Concertul "Collage"pentru 4 corni și orchestră, alături de câteva fragmente din muzica celor peste 100 de filme pentru care James Horner a compus coloana sonoră, dintre care amintesc: Legend of the Fall, Iris, Aliens și Wolf Totem

Pentru iubitorii de muzică de film albumul în general naște o emoție aparte. Discul este gîndit astfel în cât plasează Concertul pentru patru corni și orchestră la finalul lui. Albumul este o bună ocazie de a pătrunde în universul sonor vast și exotic muzical, plin de culoare orchestrală și strălucire, un univers ce poartă numele lui James Horner.

Despre Collage, compozitorul a declarat: Ultimii 20 de ani din viata mea profesionala de creator de muzică de film s-a legat de trei dintre cei patru soliști ai acestei interpretări a concertului meu. Jim Thatcher a fost cornul principal pe unul dintre primele mele filme majore, Cocoon. David Pyatt și Richard Watkins au participat, fiecare în calitate de cornist principal, pe mai multe coloane sonore ale filmele mele. A fost întotdeauna un visul meu să îi aduc în același loc pe acești soliști genial și să le creez o partitură pe care să o interpreteze împreună. Ne-am sfătuit în acest sens mult timp și am ajuns la concluzia că cea mai bună soluție a fi să compun un concert pe care să îl dedic celor amintiți. Așa am scris un concert pentru 4 corni. Iar acum ascultați rodul imaginației mele și al talentului lor.

Collage - The Last Work

Concertul "Collage"pentru 4 corni și orchestră a fost partitura achiziționată de Houston Symphony și International Horn Society. A fost interpretată în premieră pe 27 martie 2015, la Royal Festival Hall din Londra, în distribuția pe care vă invit să ascultați în premieră la Radio România Muzical această lucrare. Se poate spune că Horner a avut o slăbiciune pentru corn, instrument cu care dealtfel, a intrat el însuși în lumea muzicii, la începutul carierei. Protagoniștii inregistrarii sunt Orchestra Filarmonicii din Londra, dirijorul Jaime Martín, soliști: David Pyatt, John Ryan, James Thatcher, și Richard Watkins.

Criticul muzical Alan Sanders spune: Cu calitățile sale de compozitor de film renumitul James Horner știe cum să gestioneze cvartetul de corni soliști și să îl înscrie cu măiestrie în corpul mare al orchestrei, la care a inclus și două piane, o celesta, xilofon și alte instrumente de percuție. Orchestrația lui Horner este ca de obicei atractivă și picant dramatică. Dar, după o vreme lipsa varietății ritmice a acestui concert înscrie lucrare pe linia muzicii unui film cuminte, fără surprize vizuale deosebite.

Concertul este într-adevăr un "colaj" de 6 părți. Spre deosebire de Pas de Deux, concertul pentru vioară violoncel și orchestră, alcătuit din trei părți disticte cu o diversitate de stări și culori, aici James Horner a gîndit mai degrabă o lucrare într-o singură mișcare, care de fapt este o curgere sonoră continuă în atmosfera unui poem simfonic. Partitura celor patru corni este integrată în discursul orchestrei, în această trecere aproape continuă de la o imagine la alta. Muzica este plăcută la ascultare, aspiră spere spectacolul peisajelor nemărginite, crează emoție. Desigur o emoție care poate să fie amplificată și de faptul că într-adevăr, aceasta este ultima partitură semnată de James Horner.

Iată argumentele pentru care vă invit să ascultați în premieră aceastî ultima lucrare semnată de James Horner, Concertul "Collage"pentru 4 corni și orchestră, la CD Review (12,15) pe 18 noiembrie.

Gabriel Marica