Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi
VIDEO. Stabat Mater de Giovanni Batistta Pergolesi: un album în premieră, o interpretare de excepție - CD Review, 31 octombrie
Stabat Mater de Pergolesi și Requiem-ul de Mozart
Giovanni Battista Pergolesi a trăti doar 26 de ani. A murit la Napoli în 1736, după ce tocmai terminase cea mai importantă dintre creațiile sale seria, Stabat Mater. Legenda spune că Pergolesi a încheiat lucrarea pe patul de moarte, dând naștere unei povești comparabile cu cea a Requiem-ului lui Mozart. Adevărat sau nu, Stabat Mater de Pergolesi se află în cercul select al capodoperelor muzicii pentru că învinge gustul barocului pentru imagine și simbol, și pune accent pe emoția umană, aproape organică din partitura vocală. Expresivitatea copleșitoare a acestei lucrări a deschis noi orizonturi în muzica secolului al XVIII-lea, contribuind semnificativ la faima postumă a autorului său. Succesul acestei partituri nu a oscilat niciodată.
Un poem divin al durerii
Albumul lansat pe 21 octombrie le are ca vedete pe soprana Sonya Yoncheva și mezzosoprana Karine Deshayes alături de Ansamblul Amarillis. De fapt, discul vine ca o concluzie firească a succesului pe care l-a avut concertul din 27 iunie anul acesta la Théâtre des Champs-Elysées din Paris. Apărut sub emblema Sony Music, el păstrează în memorie această capodoperă a muzicii religioase, în interpretarea a două dintre cele mai frumoase voci ale momentului, Sonya Yoncheva și Karine Deshayes, care strălucesc în mod deosebit, puse în valoare de un ansamblu de muzică barocă, "Amarillis", ce are o știință a acompaniamentului absolut minunată.
Sonya Yoncheva este o stea cu o asccensiune rapidă pe scena operei de astăzi. Cele mai recente succese ale Sonyei Yoncheva sunt legate de Franța, acolo unde a încântat publicul cu prestatia ei din La Traviata de Giuseppe Verdi și Iolanta de Piotr Ilici Ceaikovski. E o plăcere să îi asculți vocea sa superbă - scrie The Times. Întotdeauna suplă și plină de muzicalitate, Yoncheva își folosește glasul cu multă inteligență. Soprana apare în acest album alături de câștigătoarea premiului Liric Artist of the Year mezzosoprana Karine Deshayes.
De asemenea, Ansamblul Amarillis, fondat în 1994, ansamblu ce cântă pe instrumente vechi, este una dintre cele mai originale formații baroce ale Europei. Se evidențiază în lucrările care completeză acest album, Sonata nr 14 pentru flaut alto concertant coarde și bas continuu de Francesco Mancini și Concerto grosso nr 1 semnat de profesorul lui Pergolesi, Francesco Durante. Revenind la Stabat Mater, imi place temperamentul cu care Ansamblul Amarillis răspunde dialogului cu vocile, susținând decorul general.
Un decor dominat de durere și compasiune în care Sonya Yoncheva dă culoare stărilor, iar Karine Deshayes îmbracă rolul protector, aproape masculin, al celui care înțelege și deplânge. Cu un pas în spatele Sonyei Yoncheva, mezzosoprana completează tabloul sonor, adoptă pe deplin dialogul cu Ansamblul Amarillis, se sprijină pe el. Vocea ei este intens colorată în contextul clar obscur pe care i l-a rezervat partitura.
Stabat Mater de Pergolesi, descrisă de Vincenzo Bellini ca fiind un poem divin al durerii, în această înregistrare, o muzică ce se află între senzualitate și o anumită puritate, umană, o partitură ce te copleșește cu sinceritatea ei pământeană. Album a fost inclus în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2016".
Iată deci argumente foarte puternice pentru a asculta acest album pe 31 octombrie în premieră la CD Review (ora 12.15).