Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Johannes Brahms - Cvartetele de coarde nr 1 și 3, album premiat Echo Klassik 2016, în premieră la CD Review pe 19 și 20 octombrie

Publicat: marți, 18 Octombrie 2016 , ora 18.28

Cvartetul Artemis abonat la Premiile Echo Klassik

Pe 9 octombrie 2016 la Berlin a avut loc festivitatea de decernare a Premiilor Echo Klassik, care sunt un fel de Premii Grammy europene. La secțiunea muzică de cameră, albumul ce cuprinde înregistrările cvartetelor de coarde 1 și 3 de Johannes Brahms, înregistrări semnate de Cvartetul Artemis, a primit marele premiu. Un premiu pe care membri cvartetului l-au dedicat lui Friedemann Weigle, până de curând violistul formației, care a părăsit această lume la puțin timp după terminarea înregistrărilor pentru acest album. Trebuie spus că Cvartetul Artemis a obținut Premiul Echo Klassik pentru muzică de cameră și în anul 2015 pentru albumul cu lucrări semnate de Felix Mendelssohn.

Formația este alcătuită în acest moment din violonistele Vineta Sareika și Anthea Kreston, violistul Gregor Sigl, înlocuitorul lui Friedemann Weigle și violoncelistul Eckart Runge. Süd Deutsche Zeitungscrie scrie: Interpretarea Cvartetului Artemis este din punct de vedere tehnic la același nivel cu cele bune formații de gen din lume, ce îi deosebește este intensitatea expresiei.

Formația s-a inființat în 1989, la Universitatea de Muzică din Lübeck. Mentorii muzicienilor au fost printre alții și se numără Walter Levin, Alfred Brendel, dar și cvartetele Alban Berg, Juilliard și Emerson. Din 1996 când a obținut marele premiu la Concursul Borciani din Italia, Cvartetul Artemis a început să fie cunoscut pe plan internațional.

Brahms motiv de inspirație pentru inovatorii de după el. 

Discografia formației camerale de până acum s-a axat pe înregistrarea marilor capodopere ale literaturii cvartetului, lucrări semnate de Beethoven, Schubert, Mendelssohn și acum Brahms. Este cel mai recent album semnat de Cvartetul Artemis, lansat pe 11 septembrie 2015, album ce face parte din campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016". Acest album este dedicat, dacă vreți, unui nume care atinge punctul culminant al culturii cvartet de coarde. Brahms este un compozitor ale cărui opusuri camerale sunt pline de critică severă la adresa sa. In fapt el se luptă să depășească modelul colosal al cvartetului creat de Ludwig van Beethoven.

Cu doar 3 partituri lăsate, creația lui Brahms în genul cvartetui de coarde pare nesemnificativă la prima vedere. De ce atât de puțin? Poate că a fost prea critic cu sine însuși, poate că a considerat că nu mai avea ce spune în acest gen de muzică după Beethoven. Despre programul Brahms la albumului violoncelistul Eckart Runge spune: În cvartetele sale de coarde Brahms a ținut să rămână, pe de-o parte, în tradiția bethoveniană, iar pe de altă parte, el a creat o muzică ce i-a inspirat pe inovatorii de după el, cum ar fi Arnold Schönberg.

Vom asculta două opusuri brahmsiene cuprinse pe albumul Cvartetului Artemis, Cvartetul nr.1 op. 51 în do minor și Cvartetul nr 3 op 67 in Si Bemol Major. Pentru primul cvartet de coarde lui Brahms i-au trebuit două decenii să îl finalizeze, în 1873. Al treilea cvartet este o partitură plină de referiri mozartine și aluzii baroce. Nu există nici o îndoială că cvartetele de coarde ale lui Brahms reușește să aducă ceva nou. Emoții extreme, pasiune dezlănțuită, virtuozitate strălucitoare pe o arhitectură profundă și rafinată. Muzica lui Brahms este ca un flux narativ, are o desfășurare de dramă, cu pasaje incărcate de tensiune și peisaje dulci și încântător de luminoase.

Interpretarea Cvartetului Artemis este impresionată tocmai datorită varientății de nunațe și culori cu care povestește muzica lui Brahms. Cei patru muzicieni se simt atât de bine, sunt atât se completează atât de firesc, încât dau senzația ca Brahms a compus muzica sa special pentru ei.

Este un album de referință în domneiul cameral pe care vă invit să îl ascultați în premieră la CD Review (12,15) pe 19 și 20 octombrie la Radio România Muzical.

Gabriel Marica