Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi
VIDEO. Games, Chorales and Fantasy album în premieră semnat de Francoise-Green Piano Duo - CD Review, 6 octombrie
Responsabili pentru peste 50 de prime audiții mondiale
Începând din anul 2008, Antoine Francoise și Robin Green și-au dedicat cariera promovării lucrărilor pentru pian duo, abordând în aparițiile lor scenice un repertoriu larg, de la Mozart, la Ravel și Kurtag. De atunci, cei doi artiști sunt responsabili pentru peste 50 de prime audiții mondiale, incluzând aici și lucrări semnate de Hanspeter Kyburtz, Ruaidhri Mannion and Gavin Higgins, dar și de tineri compozitori ca Vlad Maistorovici, Christian Elliott, Colin Alexander, Alissa Firsova sau Christian Mason.
Francoise-Green Piano Duo are în repertoriu si ceea ce unii critici numesc capodopera lui Karlheinz Stockhausen, Mantra, aflată pe afișul recitalurilor lor din Marea Britanie, Elveția și Franța.
Antoine Francoise și Robin Green sunt câștigătorii Concursului Nicati din Elveția și Royal Overseas League de la Londra, dedicat muzicii de cameră. Și tot ei au obtinut marele premiu al concursului Internațional Franz Schubert, editia 2015. Au susținut recitaluri la Wigmore Hall, Kings Place, Sala St David și Purcell Room din Londra. Printre aparițiile recente se numără prezența la Young Festival Davos Artist, Bienala de la Berna, Les Jardins Musicaux din Franța, Festivalul Internațional de la Brighton sau Vale of Glamorgan Festival, cât și Festivalul Fringe de la Edinburgh.
Francoise-Green Piano are un sezon 2016 - 2017 foarte bogat în apariții scenice. Pe afișul recitalurilor celor doi pianisti sunt incluse ciclul complet al sonatelor pentru două piane de Wolfgang Amadeus Mozart, o selecție a lucrărilor shubertiene pentru pian la 4 mâini, aranjamente inedite ale unor partituri semnate de nume de referință ale Școlii Vieneze, cu ar fi două simfonii de cameră de Arnold Schonberg, interludiile orchestrale din opera Wozzeck sau suita din opera Lulu de Alban Berg. Nu lipsește aranjamentul Simfoniei a VI-a de Gustav Mahler, realizat de Alexander von Zemlinsky.
Games, Chorales and Fantasy
Albumul lansat pe 26 august 2016 intituat Games, Chorales and Fantasy deși nedeclarat, este un omagiu adus lui Gyorgy Kurtag, compozitorul care în feburarie anul acesta a implinit 90 de ani. Între cele 10 Corale de Bach, în aranjamentul cuminte si plin de respect fața de geniul barocului cu semnătura lui Kurtág, sunt presărate momente din lucrarea Jocuri - piese de performanță pedagogică, cum este intitulată, un opus în 8 volume din care au fost alese piese special create pentru a fi interpretate la două piane sau la 4 mâini. Sunt miniaturi care imită jocul spontan al copiilor, sunete menite să trezească instinctul muzical al acestora. Întâmplarea, experimentul sonor brut sunt ridicate la nivel de scop în sine al acestor miniaturi.
Pentru cel care dorește să asculte acest album cap-coadă e cel puțin surprinzătoare desfășurarea mozaicată a acestuia. Sobrietatea țesăturii bachiene căreia aranjamentul lui Kurtag i se supune total, după părerea mea este nefericit alăturată improvizațiilor cu iz copilăresc ale Jocurilor. Repet, e vorba de alăturare și nu de lucrări în sine.
Vedeta albumului este, după opinia mea, Fantezia in fa minor catalog D 940 de Franz Schubert, căreia cei doi pianiști îi dau o intepretare proaspătă și plină de culoare. Este, dacă vreți, asul din mânecă al acestui album.
Iată argumentele pentru care vă invit să ascultați în premieră momente de pe albumul Games, Chorales and Fantasy pe 6 octombrie de la ora 12.15, la CD Review.