Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi
VIDEO. Bach, Beethoven & Medtner – primul album de studio al pianistului Lucas Debargue la CD review pe 28 și 29 septembrie de la ora 12.15
Inspirat de literatură, pictură, cinema și jazz
Lucas Debargue se inspiră în pianistica sa, după cum declară, din literatură, pictură, cinema și jazz. A debutat destul de târziu în muzica clasică, la 20 de ani, dar cariera sa a intrat în atenția publicului după participarea la Concursul Internațional Ceaikovski de la Moscova, ediția 2015. Deși a obținut doar premiul al IV-lea, presa de specialitate l-a declarat adevăratul câștigător al concursului. A ieșit în evidență pentru, citez: interpretarea magnifică și pregătirea sa neobișnuită. 15 minute de aplauze au însoțit prezența sa pe scena competiției despre care am vorbit.
Bach, Beethoven & Medtner
Acesta este primul album de studio semnat Lucas Debargue, un album foarte proaspăt, lansat săptămâna trecuta pe 23 septembrie și pe care vi-l propunem, alături de precedentul, ca fiind una dintre opțiunile dumneavoastră în campania "Voteaza discul de muzică clasică al anului 2016".
Este un disc curajos, care are în spate succesul albumului-recital din primăvară, un program care alătură, tot în postura solo, două nume arhicunoscute în universul muzical, Johann Sebastian Bach și Ludwig van Beethoven, compozitorului rus, contemporan cu Rahmaninov și Scriabin, cu rădăcini și influențe germane, Nikolai Karlovich Medtner. În alt plan, pianistul a ales cunoscuta Toccata di Fugă în do minor BWV 911de Bach, alături de Sonata nr 7 op 10 nr 3 în Re major de Beethoven, rămasă poate pe nedrept în umbra celebrei Sonate Patetica și Sonata op 5 în fa minor de Medtner, punând astfel accentul în programul albumului pe lucrările fără palmares de celebritate; un demers riscant dacă ne gândim că este vorba totuși de albumul cu adevărat de debut al tânărului pianist. Și totuși Sonata lui Nikolai Karlovich Medtner a fost lucrare pe care a interpretat-o și la Concursul International Ceaikovski, o interpretare plină se sensibilitate care entuziasmat publicul prezent în sală. Despre lucrarea lui Medtner, Lucas Debargue spune: Este o partitură neînțeleasă și pe nedrept uitată, cu mai mult sens decât multe dintre lucrările care au avut succes de-a lungul timpului.
Plecând de la aceste premise, totuși mă declar pe deplin încântat de acest disc. Lucas Debargue este un pianist care surprinde cu maturitatea sa. Are o tehnică impecabilă, are sensibilitate, forță, pasiune, o minunată înțelegere a muzicii pe care o cântă. Și datorită acestei inteligente, este în stare să transmită și publicului ceeace el simte și crede despre muzica pe care o interpretează, cu o sinceritate, siguranță și claritate a mesajului, surprinzătoare. Cum altfel s-ar explica această demnă de luat în seamă interpretare a muzicii lui Bach sau Beethoven de pildă, de către un pianist care, cu doar câțiva ani în urma își câștiga existența într-un club de jazz. Să fie oare aceasta cheia succesului lui Lucas Debargue? Timpul va răspunde la această întrebare.