Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi
Ceaikovski cu violoncelistul Jan Vogler - Music box, 6 iunie
În premieră românească, un disc apărut pe 4 martie 2016, purtând semnătura violoncelistului german Jan Vogler. Pe acest disc, exclusiv lucrări semnate de Piotr Ilici Ceaikovski - albumul a fost înregistrat în două sesiuni pe parcursul anului 2015, când s-au împlinit 175 de la nașterea celebrului compozitor rus.
Când spunem Ceaikovski și violoncel, cu siguranță, prima lucrare care ne vine în minte este reprezentată de Variațiunile rococo, opus pe care-l regăsim de altfel pe acest album inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016.
Însă Jan Vogler are și alte lucrări preferate din creația lui Ceaikovski, care în original au instrumentul solist vioara. Jan Vogler a realizat aranjamentul pentru Serenada melancolică, practic transpunând cu o octavă mai jos discursul instrumentului solist.
Piesa de rezistență a acestui CD este reprezentată, fără îndoială, de Variațiunile rococo de Piotr Ilici Ceaikovski - este de altfel, una dintre cele mai cunoscute lucrări concertante pentru violoncel, așa că nu putea lipsi nici din repertoriul lui Jan Vogler, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați violonceliști germani ai momentului. Jan Vogler își desfășoară activitatea pe două continente: locuiește alături de soția sa, violonista Mira Wang în Statele Unite ale Americii, dar revine frecvent la Dresda, acolo unde are de altfel în grijă două festivaluri importante: din 2008, el este intendant al Festivalului de la Dresda, iar în 1993 a înființat festivalul de muzică de cameră de la Moritzburg, o localitate aflată la câțiva kilometri de Dresda - ambele festivaluri sunt acum printre cele mai importante din Europa.
L-am ascultat pe Jan Vogler cântând live de mai multe ori - și redescopăr pe acest disc lansat în 4 martie 2016, același discurs apreciat de altfel și de mari publicații internaționale și care se acordă atât de bine personalității interpretului: sincer, direct, sensibil însă nu romanțios, cu o stăpânire suverană a instrumentului, ferm convins că muzica sa poate face lumea mai bună.
Jan Vogler - acest violoncelist german de 52 ani multipremiat pentru discurile sale, cu apariții alături de cele mai importante orchestre americane și europene, director a două festivaluri importante din țara sa natală. Acel violoncelist care în fața unui public alcătuit din nume dintre cele mai importante din viața socială și politică a Germaniei m-a prezentat pe mine, un realizator de emisiuni din România astfel: "Priviți-o, este atât de importantă! Vine din țara lui George Enescu".
Regăsim pe acest disc o excepțională interpretare a Meditației op.42 nr.1 din seria Amintiri dintr-un loc drag de Piotr Ilici Ceaikovski, realizată de violoncelistul Jan Vogler și Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt, dirijor Andres Orozco Estrada. Așa cum știți, această lucrare a fost scrisă în original pentru vioară și pian; există însă o orchestrație realizată de Aleksandr Glazunov, iar Jan Vogler a lucrat pe această partitură pentru a realiza versiunea pentru violoncel și orchestră.
Unul dintre cele mai iubite proiecte ale violoncelistului Jan Vogler este festivalul de muzică de cameră de la Moritzburg, pe care l-a înființat în anul 1993. Moritzburg este o mică localitate de lângă Dresda, pe teritoriul fostei Republici Democrate Germane; mândria localității este un castel baroc, reședința de vânătoare a principilor de Saxa. Într-un interviu pe care mi l-a acordat, Jan Vogler îmi spunea că după căderea comunismului, a dorit să facă ceva bun pentru fosta Germanie comunistă, aflată într-o situație dificilă. Și a ales să lupte cu armele muzicii clasice, înființând la Moritzburg un festival de muzică de cameră unde a invitat nume dintre cele mai mari ale scenei actuale de astăzi, care timp de două săptămâni în fiecare an, studiază împreună și dau concerte atât la Moritzburg, cât și în alte spații - castele, biserici, din împrejurimi. În 2016, festivalul de la Moritzburg are loc între 6 și 21 august, printre muzicienii invitați de Jan Vogler regăsindu-se, de exemplu, violonistul Valery Sokolov, pianiștii Boris Giltburg și Antti Siirala, dar și dirijorul moldovean Roman Baltag, dirijorul asistent al Orchestrei Festivalului de la Moritzburg. Originar din Chișinău, Roman Baltag a studiat la București, absolvind Universitatea Națională de Muzică, ulterior perfecționându-se în cadrul unui master la Hochschule fur Musik Carl Maria von Weber din Dresda.
Am făcut această introducere pentru a arăta cât de important poate fi un festival pentru viața unei comunități, nu doar locale, dar și internaționale. Pentru ultima lucrare de pe disc este Sextetul Amintiri din Florența de Piotr Ilici Ceaikovski, o înregistrare realizată de un ansamblu al Festivalului de la Moritzburg, ansamblu alcătuit din violoniștii Valery Sokolov și Annabelle Meare, violiștii Lawrence Power și Yura Lee, violonceliștii Jan Vogler și Christian Poltera.
Discul poate fi ascultat luni, 6 iunie, de la ora 19.00 și în reluare duminică, 12 iunie, de la ora 13.05.