Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Pianistul Grigory Sokolov - albumul 'Live from Salzburg and Warsaw': Music box, 15 și 22 februarie

Publicat: vineri, 12 Februarie 2016 , ora 15.07

Pe 15 ianuarie 2016, casa Deutsche Grammophon a lansat un dublu CD cuprinzând înregistrări ale renumitului pianist rus Grigory Sokolov. Aceasta după ce, exact în urmă cu un an, în ianuarie 2015, aceeași celebră casă de discuri lansa un prim album cu înregistrări semnate de Grigory Sokolov, un album care s-a bucurat de un succes uriaș, plasându-se printre cele mai bine vândute titluri Deutsche Grammophon, apreciat și de critici, care i-au oferit un premiu Echo la categoria cel mai bun pianist, interpret al muzicii de secol XIX.

Iată că acum avem ocazia să ascultăm al doilea album semnat de Grigory Sokolov pentru Deutsche Grammophon - selecțiuni din două recitaluri, ambele susținute în 2013, unul în cadrul Festivalului de la Salzburg, celălalt pe scena Filarmonicii din Varșovia. Albumul este inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016, unde vă invit să dați note discurilor intrate în competiție.

La Varșovia, doar Schubert 

Primul disc al albumului, propus pentru audiție pe 15 februarie 2016, cuprinde exclusiv lucrări de Franz Schubert, interpretate în cadrul recitalului de la Varșovia - este bine, cred, să ne reamintim că Grigory Sokolov este pianistul care nu înregistrează niciodată în studio, ci acceptă doar înregistrarea recitalurilor sale live. Nu cântă cu orchestra, și nici pe piane mai vechi de 5 ani. Nu acordă interviuri și este pur și simplu adulat de publicul său fidel, care-l urmează prin lume la fiecare recital.

Grigory Sokolov face parte din acea rasă de pianiști pe cale de dispariție care pun mai presus de orice o perfecțiune a detaliului care îți taie respirația. S-a vorbit mult și despre faptul că el este un vizionar, creator al unei lumi proprii deasupra aspectelor mundane obișnuite.

Dacă nu cel mai important pianist al prezentului, așa cum este considerat de fanii săi, Grigory Sokolov este însă unul dintre cei mai buni pianiști ai momentului, așa cum ne demonstrează și cele 4 impromptu-uri op.90 D 899 de Franz Schubert.

Entuziasm internațional 

Iată un album primit entuziast de critica internațională: "Schubert cântat de Sokolov se apropie de ideal", "Ce școală înaltă în interpretare!" exclamă comentatorii germani.

Într-adevăr, Schubert interpretat de Sokolov este o adevărată aventură de descoperire sonoră: pentru că Schubert ne apare într-o interpretare profund personală, cu o tensiune psihologică specială, cu detalii pe care nu le-am auzit în viziunea nici unui alt pianist.

O nouă dovadă: interpretarea celor 3 piese D946 de Franz Schubert.

Primul disc de pe noul album al lui Grigory Sokolov poate fi ascultat luni, 15 februarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 21 februarie, de la ora 13.05. 

Al doilea disc al albumului...

...conține înregistrarea unui recital susținut de Grigory Sokolov în cadrul festivalului de la Salzburg, ediția 2013. Piesa de rezistență a acelui recital a fost monumentală Sonată Hammerklavier op.106 de Ludwig van Beethoven, care în versiunea lui Sokolov durează nu mai puțin de 50 minute.

Un critic parizian nota: “Largo din Sonata Hammerklavier este momentul de grație al discului. Timpul pare deodată suspendat. Versiunea lui Sokolov este una dintre referințele în interpretarea acestei sonatei, alături de versiunile semnate de Richter, Brendel, Pollini.”

Da, a fost o seară memorabilă în 28 august 2013, când Grigory Sokolov a apărut pe scena mare a Festspielhaus din Salzburg. Un critic britanic nota imediat după recital: “Într-adevăr, Sokolov este unicul din rasa sa”, făcând referire la unicitatea acestui pianist care a stat atunci pe scenă nu mai puțin de 3 ore, într-un recital care a început cu lucrări de Schubert, aceleași de pe primul disc al albumului și care trebuia să se încheie cu Sonata Hammerklavier de Beethoven.

Însă pentru public nu a fost suficient. A urmat o adevărată colecție de 6 bisuri, cu care ne vom delecta și noi în continuare: Suita în Re major din Premier livre de pieces de clavecin și de Les Sauvages din Suita în Sol Major de Jean Philippe Rameau. Criticul britanic prezent atunci la recital nota: “ nu știu pe cineva în viață, și nici nu cred să fi existat vreodată, cineva să fie cântat Rameau cu atâta distincție”.

Grigory Sokolov, văzut de mulți drept cel mai mare pianist în viață, un personaj ieșit din tipare, portretizat foarte bine de cuvintele lui James Rhodes într-un articol apărut în The Spectator: “face la pian lucruri care ar putea fi numite inumane; nu cântă cu orchestra; are nevoie de cel puțin de două ori mai mult timp de repetiție decât oricare alt pianist, din care o parte consistentă de lucru cu acordeorul; și totul, nu pentru a-și satisface ego-ul, ci ideea sa de perfecțiune în interpretarea muzicii. Este supraponderal, rus, doarme doar 3-4 ore pe noapte, este un vegan strict și obsedat de științele oculte”.

Grigory Sokolov – pianistul extrem de subtil, cu cel mai inefabil piano pe care l-am ascultat vreodată, mai ales în piesa lui Brahms, ultimul bis al recitalului: Intermezzo op.117 nr.2.

Al doilea disc de pe albumul "Grigory Sokolov - Live from Warsaw and Salzburg" poate fi ascultat luni, 22 februarie, de la ora 19, în reluare duminică, 28 februarie, de la ora 13.05. 

Cristina Comandașu