Arhivă : Cronici din festival Înapoi

Opinii despre concertele din 3 septembrie 2015, de la Ateneul Român și Sala Palatului

Publicat: vineri, 4 Septembrie 2015 , ora 13.39

Ateneul Român, joi, 3 septembrie, ora 17.00 - Concertul Orchestrei Filarmonicii "George Enescu". Dirijor Peter Ruzicka.

Dirijorul Vlad Conta:

Mi s-a părut Filarmonica în formă foarte bună. Mi s-a părut interpretarea maestrului Ruzicka foarte bine construită și foarte bine structurată, fără nici un elan bombastic, ceea ce îmi place foarte mult. În legătură cu simfonia, eram curios - am auzit și înregistrarea pe care dumnealui a făcut-o cu NDR, un disc recent… Am auzit această simfonie de trei ori și o cunosc de când a fost finalizată partitura. Este foarte interesant respectul pe care maestrul Bentoiu îl are pentru și pentru spiritul lui Enescu; este cunoscut demersul lui înspre a fi cât mai aproape de ce ar putea să reprezinte litera, tocmai pentru atingerea acestui spirit. Eu îl aud în muzica asta; în construcția ei nu există efecte exterioare și asta vine de la dirijor. Și cred că asta a dat un confort Filarmonicii astăzi, care a sunat minunat.


Compozitorul Cornel Țăranu:

Simfonia a IV-a de Enescu a fost cântată foarte bine. Lucrarea domnului Ruzicka este o lucrare foarte echilibrată, care e foarte expresivă și Poemul lui Bartok… cred că e prima dată când se cântă în România - e o lucrare de tinerețe, cu influențe Liszt în special, dar care merita cântată și Bravo! Filarmonicii, care s-a purtat excelent.


Sala Palatului, joi, 3 septembrie, ora 20.00 - Berliner Philharmoniker. Dirijor Sir Simon Rattle.

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului "George Enescu":

Este orchestra cea mai renumită din lume. Este, cumva, pentru noi, spiritual, prin orchestra aceasta al cărei destin l-a condus șapte ani Sergiu Celibidache al nostru. Prezența și entuziasmul dumneavoastră în decursul celor șapte ediții de când am avut onoarea să alcătuiesc programul Festivalului Enescu, am făcut din acesta un eveniment de frunte în arta și în cultura țării noastre, un adevărat brand a tot ce e mai bun în România de astăzi. Este ultima ediție a festivalului care este sub oblăduire mea. Îmi pare rău că mă despart de dumneavoastră în această sală de congrese și de partid. Îmi pare rău… cu toate încercările, cu toate intervențiile, toate promisiunile care mi le-au făcut toți președinții României de după revoluție și mai toți prim-miniștrii, inclusiv primarul orașului… n-au făcut ca nici măcar un proiect al unei săli de concerte demnă și decentă de cultura acestei țări să se facă. Așa că eu vă spun … rămâneți credincioși Festivalului Enescu!


Laurențiu Dincă, violonist în Orchestra Filarmonicii din Berlin:

Această orchestră are un repertoriu uriaș și, pe timpuri, când am intrat eu, erau toate imprimările care se făceau cu Herbert von Karajan; se făcea toate direct, fără repetiție. Totul îți vine dintr-o dată în față și trebuie să studiezi ziua și noaptea, pentru că lumea se așteaptă să cânți imediat… și erau foarte puține repetiții; numai trei repetiții cu numai două ore și jumătate.

Simon Rattle, dirijorul nostru, are de multe ori idei speciale și acest program este o concepție specială, adică muzică de la o mie nouă sute treizeci și ceva, una din partea răsăriteană europeană și alta din partea vestică europeană, amândoi compozitorii fiind influențați de Gustav Mahler. Se aude și la Șostakovici, mai ale în părțile acelea de burlescă, iar la Britten, în ultima parte - Simfonia IX-a de Mahler. Deci, este un gând ascuns și te solicită ca spectator să îți faci gânduri… de ce e așa și nu e așa. Nu numai eu, și domnul Constantinescu, și toată conducerea Festivalului ne-am străduit foarte, foarte mult ca să venim aici. Adevărul este că orchestra are zeci de invitații pe masă, însă bineînțeles că nu se poate să le onorăm pentru că în Berlin trebuie să cântăm cel puțin 95 de concerte pe an. Bineînțeles că după această impresie e mai ușor de rechemat, decât pentru prima oară… deci, eu am speranță.

Am simțit căldura românească pe care o cunoșteam de pe timpuri și care și pentru colegii mei a fost foarte plăcută. Ne-am simțit foarte bine aici. Din păcate stăm foarte puțin. Plecăm imediat înspre Austria.