Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Luna Maria Callas la Radio România Muzical

Publicat: joi, 23 Noiembrie 2023 , ora 17.03

100 ani de la nașterea uneia dintre cele mai cunoscute și apreciate voci ale tuturor timpurilor - Maria Callas, născută în 2 decembrie 1923.

Cele două emisiuni dedicate teatrului liric de la Radio România Muzical au pregătit în luna decembrie ediții speciale dedicate fenomenului Maria Callas: Seara de operă cu Luminița Arvunescu (sâmbăta, ora 19.00) și Opera în interpretări de referință (duminica, ora 21.00).

Seara de operă

Luminița Arvunescu: Începând din 2 decembrie până pe 30 decembrie, în fiecare sâmbătă, Seara de operă vă propune 5 ediții speciale dedicate La Divinei Maria Callas: artista care a reinventat spectacolul de operă întregindu-l, cu o importantă dimensiune teatrală.

Voi vorbi despre Callas - tragediana! Dar, în același timp și despre Callas - femeia rătăcită într-o lume pe care nu a înțeles-o deloc! Despre... Callas - Vestală și, de asemenea, Callas - artista îndrăgostită, capabilă să renunțe la carieră în anii săi cei mai glorioși, încercând să reconstitui povestea femeii Callas și Istoria celei mai fascinante voci din Istoria Operei...

Ca material muzical, voi folosi:

- înregistrări RAI din Concertele "Martini e Rossi" - relevante pentru anii ei de început (1949-1952) - Înregistrări DECCA (DECCA a avut exclusivitate în privința patrimoniului Callas)

- 5 dintre cele mai importante integrale de studio înregistrate de ea, integrale ce reliefează parcursul ei artistic:

"La Gioconda" (1952) - prima ei integrală discografică;

"Medea" (1953) - ilustrând intâlnirea cu Leonard Bernstein;

"Norma" (1954) - realizările sub bagheta lui Tullio Serafin

"La Traviata" (1958) - esențială pentru discografia acestei opere

Și închei cu "Tosca" (1965) - ultima înregistrare importantă din cariera ei.

Opera în interpretări de referință

Irina Vasilescu: Anul 2023 marchează, în lumea operei, centenarul nașterii uneia dintre cele mai faimoase artiste ale tuturor timpurilor - Maria Callas. Momentul este sărbătorit la nivel mondial prin evenimente dintre cele mai diverse și grandioase. La Atena, orașul în care Callas a locuit, studiat și cântat o bună parte din tinerețe, s-a deschis un muzeu ce îi este dedicat. Aici vizitatorii pot vedea peste 1.300 de exponate, ce cuprind, între altele, albumul școlar al cântăreței, cărți și partituri cu notații, rochii și fotografii din spectacole. Unele dintre aceste piese au fost donate de teatre importante de operă în care Maria Callas a cântat de-a lungul carierei sale: La Scala din Milano, Metropolitan din New York, La Fenice din Veneția, dar și Arenele din Verona, unde artista și-a făcut debutul italian, în 1947. Tot în Atena, dar la Centrul de Concerte Megaron, publicul poate vizita o altă expoziție dedicată lui Callas, în vreme ce, din punct de vedere muzical, instituția dedică o întreagă stagiune sopranei. Nici industria cinematografică nu lasă să treacă nemarcat evenimentul: anul viitor vom putea urmări un film biografic ce o aduce în prim-plan pe Maria Callas, interpretată în pelicula regizorului chilean Pablo Larrain de actrița Angelina Jolie. Titlul filmului este Maria.

Iar noi, la Radio România Muzical, îi dedicăm sopranei venite pe lume în 2 decembrie 1923 o serie de emisiuni speciale.

La Opera în interpretări de referință puteți asculta, în trei seri de duminică (3, 10 și 17 decembrie) opere integrale din distribuția cărora face parte Maria Callas. În cadrul primei ediții speciale am vrut să vă prezint o înregistrare puțin cunoscută din discografia lui Callas, dar extrem de semnificativă pentru începutul carierei artistei: Parsifal de Richard Wagner. Noi o știm și o iubim pe Callas mai ales ca interpretă a unor partituri belcantiste, semnate de Bellini, Donizetti și Rossini, precum și pentru aparițiile ei în roluri verdiene și pucciniene, însă Callas a cântat și Wagner, mai ales în tinerețe. A fost Isolda din Tristan și Isolda, Brünnhilde din Walkiria și Kundry din Parsifal. Înregistrarea pe care o ascultăm în 3 decembrie 2023, de la ora 21.00, ne prezintă o Callas în vârstă de doar 26 de ani într-unul dintre cele mai complexe roluri feminine wagneriene: cel al lui Kundry, o femeie în vârstă de sute de ani, condamnată să cutreiere lumea pentru a primi iertare pentru faptul că l-a batjocorit pe Hristos pe cruce. Ea se află sub influența magicianului malefic Klingsor și trebuie să-l ajute pe acesta să-i distrugă pe Cavalerii Graalului. Cei care sunteți familiarizați cu interpretările Mariei Callas nu cred că veți fi surprinși să constatați că soprana este perfect capabilă să facă față partiturii, atât vocal, cât și interpretativ, în ciuda tinereții. Această interpretare a ultimei opere a lui Wagner, înregistrată pentru radioul public italian (și în limba italiană!) la sfârșitul anului 1950, a fost momentul despărțirii lui Callas de lumea wagneriană. Cu un an înainte, în timp ce o cânta pe Isolda la Veneția, Callas fusese încurajată de dirijorul Tullio Serafin să accepte rolul (de coloratură) al Elvirei din Puritanii de Bellini, într-un timp foarte scurt. Decizia Mariei Callas, care a acceptat provocarea, a stabilit o nouă direcție pentru cariera ei.

De aceea următoarea ediție a emisiunii Opera în interpretări de referință, din 10 decembrie 2023, vă aduce Puritanii, unul dintre punctele de cotitură în evoluția vocală și profesională a Mariei Callas. O imprimare cu Tullio Serafin dirijor și cu Giuseppe di Stefano partener de scenă. Tenorul italian a fost unul dintre cei mai importanți colaboratori ai cântăreței.

Ultima ediție de emisiune dedicată Mariei Callas va fi, în 17 decembrie 2023, cu Aida lui Giuseppe Verdi, sub bagheta aceluiași Tullio Serafin. Aici partener de scenă, în rolul lui Radames, îi era faimosul tenor Richard Tucker.