Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Virtuozitate și fantezie - acestea sunt cele două coordonate ale concertului ce deschide ediția din acest an a Festivalului de la Verbier în data de 14 iulie

Publicat: miercuri, 5 Iulie 2023 , ora 19.37

Yuja Wang, o prezență cu care publicul seriei de evenimente s-a obișnuit de-a lungul anilor, va fi protagonista serii, alături de Zubin Mehta, cel care se va afla la pupitrul Orchestrei Festivalului de la Verbier în cadrul concertului pe care îl transmitem în direct vineri, 14 iulie, începând cu ora 19:30.

Concertul nr. 3 op. 30 în re minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov este lucrarea cu care muzicienii vor deschide programul - aleasă pentru a reprezenta creația acestui important compozitor rus, de la nașterea căruia s-au împlinit 150 de ani în 2023 - același an în care am marcat și 80 de ani de la trecerea în eternitate. Celebrul opus semnat în 1909 a fost preferatul compozitorului, dintre lucrările pe care acesta le-a dedicat genului concertant, rămânând și astăzi o pagină importantă din repertoriul pianiștilor.

Sala "Combins" din Verbier va găzdui, apoi, un opus semnat în prima parte a secolului al XIX-lea, în care fantezia și narativitatea se îmbină pentru a da naștere unei pagini pline de imaginație: Simfonia fantastică de Hector Berlioz. Compusă pe când muzicianul avea doar 27 de ani, lucrarea rămâne importantă prin mai multe reușite, de exemplu pentru aspectul tehnic - mai exact pentru travaliul tematic, schimbarea gradată a unor fragmente ritmico-melodice asociate cu idei sau personaje pentru a sublinia schimbările prin care trec acele idei sau personaje. Deși programatismul muzical (asocierea dintre o lucrare muzicală și un program literar care explică ce ar trebui să audă publicul) nu a fost invenția lui Berlioz, el a fost unul dintre cei care a încetățenit acest mod de gândire, dovedind puterea de evocare a muzicii.

Petre Fugaciu