Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

BBC Proms, live de la Londra: Oratoriul „Paradisul și Peri” de Schumann cu o distribuție în fruntea căreia se află soprana Lucy Crowe

Publicat: joi, 29 Iunie 2023 , ora 12.40

180 de ani se împlinesc în acest an de la compunerea și prezentarea publică a oratoriului laic "Paradisul și Peri" op. 50 de Robert Schumann. Este, bănuiesc, motivul pentru care după o perioadă de absență de pe afișele de concert, țări precum Cehia, Germania, Țările de Jos, Spania, Elveția au ales să programeze acest titlu, unele prezentându-l încă din toamna anului trecut. Și nu în cele din urmă, Marea Britanie oferă o reprezentație a acestui oratoriu care va fi interpretat pentru prima dată în cadrul Festivalului BBC Proms, concertul urmând să aibă loc marți, 22 august 2023, la celebra sală Royal Albert Hall din Londra.

Așadar, un opus rar cântat, pe care îl vom urmări, în direct la Radio România Muzical, într-o companie selectă: sopranele Lucy Crowe și Jeanine De Bique, mezzosoprana Magdalena KoŸená, tenorii Andrew Staples și Linard Vrielink, baritonul Florian Boesch, Corul (pregătit de Lionel Sow) și Orchestra Simfonică din Londra; la conducere - Sir Simon Rattle.

Oratoriul "Paradisul și Peri" este structurat în 3 mari secțiuni, reunind 26 de numere. Libretul, în limba germană, este realizat de Robert Schumann și prietenul său Emil Flechsig și reprezintă traducerea unei povești din "Lalla-Rookh", lucrare ce aparține autorului irlandez Thomas Moore.

Personaj al mitologiei persane, Peri este copilul unui înger decăzut și al unui muritor. Pentru că este expulzată din Rai, Peri aduce o serie de ofrande pentru a fi reprimită, în cele din urmă fiind admisă, după ce aduce o lacrimă de pe obrazul unui bătrân păcătos pocăit care văzuse un copil rugându-se.

O lucrare grandioasă ce a avut premiera la Leipzig în decembrie 1843, sub conducerea compozitorului, recenziile fiind pozitive încă de la început, printre cei care au apreciat acest opus numărându-se și Richard Wagner.

Vom avea ocazia de a asculta aproximativ 100 de minute de muzică romantică ce nu se cântă la noi de foarte mult timp; posibil să fi trecut deja vreo 4 decenii de la ultimul concert cu această creație în program.

Vă aștept marți, 22 august, de la ora 21.30, on-air/on-line, în cadrul emisiunii Scena europeană de la Radio România Muzical pentru a urmări împreună, în direct, Oratoriul "Paradisul și Peri" de Schumann.

Credit foto: BBC

Florica Jalbă