Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: dirijorul Cristian Macelaru și violonista Julia Fischer la Orchestra Națională a Franței

Publicat: marți, 18 Octombrie 2022 , ora 15.07

Riccardo Muti era anunțat în această săptămână oaspetele Orchestrei Naționale a Franței, cu o selecție de pagini mult îndrăgite de publicul de pretutindeni; nu numai strălucirea scriiturii orchestrale romantice a Simfoniei în Do major de Georges Bizet (care preia cu acuratețe un tipar clasic) sau spectaculozitatea de-a dreptul "cinematografică" a imaginilor timbrale desenate și colorate de Ottorino Respighi în al său poem simfonic "Pinii din Roma" ci și prestigiul protagoniștilor a reprezentat un plus de atractivitate pentru orice ascultător.

Napolitanul Riccado Muti intenționa să ne călăuzească prin traseele "Cetății Eterne" apelând la nuanțarea maiestuoasă a volumelor orchestrale din muzica lui Respighi, dar și la rigoarea gravurii, sau a desenului în peniță al Simfoniei lui Bizet, ale cărei schițe au fost realizate chiar la Roma de către muzicianul francez...

Dar - îmbolnăvindu-se maestrul italian - concertul a fost preluat de către Cristian Măcelaru, programul rămânând neschimbat (așa cum s-a anunțat într-un comunicat de presă marți).

Seara se deschide cu celebrul Concert în mi minor de Felix Mendelssohn, a cărui solistă este Julia Fischer - violonista care ne-a impresionat atât de mult în anii primei ei tinereți, ajunsă acum la o maturitate a vârstei și a viziuniilor interpretative. Chiar dacă abia anul viitor va atinge pragul celor 4 decenii de viață, Julia Fischer are deja o carte de vizită deosebit de bogată; să nu uităm că au trecut deja 15 ani de când era votată "artistul anului", că a devenit profesor la Conservatorul din Munchen din 2011, că a continuat să își amplifice discografia mereu...Vă mai amintiți de surpriza acelei artiste care putea schimba fără vreo problemă vioara și arcușul cu claviatura pianului în cadrul unui recital? Care are un CD în care este și solista Concertului nr.3 pentru vioară și orchestră de Saint Saens dar și a Concertului în la minor pentru pian de Grieg? Timpul a trecut iar muziciana si-a consolidat faima violonistică, fiind inclusă în listele celor "mai mari" violoniști ai vremii... Iar în această stagiune, beneficiază și de titulatura "kapell virtuoso" la Staatskapelle din Dresda.

Un veritabil eveniment al vieții muzicale pariziene, pe care Radio România Muzical îl transmite în direct joi seară, la Scena Europeană, de la 21.00.

Anca Ioana Andriescu