Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Rahmaninov, Enescu și Debussy pe afișul Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: luni, 4 Iulie 2022 , ora 8.01

Între ultimele seri din Stagiunea simfonică a Filarmonicii George Enescu, sezonul 2021-2022 s-au numărat și două concerte conduse de Gabriel Bebeșelea - actualul dirijor principal al ansamblului. Pentru aceste două seri (23 și 24 iunie), Gabriel Bebeșelea a ales o lucrare inedită de George Enescu - "Aurore" pentru orchestră și cor de femei. Acesteia i-a adăugat Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18 de Serghei Rahmaninov și Trei nocturne pentru orchestră și cor de femei de Claude Debussy. Solistul opusului concertant a fost pianistul din Macedonia - Simon Trpèeski. Concertul nr. 2, în do minor datează din anul 1901 și marchează unul dintre momentele culminante ale creației lui Rahmaninov, în epoca romantismului târziu. "Îmi place, cu siguranță, cruzimea sa, într-un sens pozitiv al cuvântului, este foarte direct și încrezător în legătură cu realizarea ideilor sale" - afirmă pianistul macedonean. Rahmaninov a avut ocazia să își arate, atât talentul de pianist, cât și pe cel de compozitor. Dumnezeu i-a dăruit cu adevărat genialitate", a mai punctat pianistul Simon Trpèeski, numit BBC New Generation Artist și distins cu Premiul "Tânărului artist" din partea Societății Regale Filarmonice din Marea Britanie în 2003. În continuarea programului, dirijorul Gabriel Bebșelea a ales două lucrări vocal simfonice: "Aurore" de George Enescu și "Trei nocturne" de Claude Debussy.

"Nu mă consider un expert în Enescu - decalară Gabriel Bebeșelea - ci doar un dirijor foarte curios, iar această curiozitate m-a condus către întrebarea: cum s-a născut compozitorul Enescu? Studiind acest subiect pe baza manuscriselor, am descoperit că Enescu a reușit în doar trei ani, între vârsta de 13 și 15 ani, să facă sinteza a trei secole de muzică. Un colos precum Enescu, consider că trebuie cunoscut în toate ipostazele sale, pentru a-l putea înțelege mai bine și astfel a-l interpreta mai bine, inclusiv în lucrările sale consacrate", a mai spus Gabriel Bebeșelea, într-un interviu. Pe de altă parte, mai declară dirijorul, "Aurore este o piesă pe care Enescu a compus-o concomitent cu perioada în care Debussy scria Nocturnele. De aceea, le-am pus împreună. Nu doar atât, dar a fost un moment în cariera componistică din începuturile lui Enescu în care a testat puțin impresionismul și a folosit o poezie a lui Leconte de Lisle, o poezie parnasiană, în care descrie atmosferic India. Practic, este o muzică senzorială pe care Enescu n-a mai încercat-o până atunci. Din punct de vedere stilistic, cele două lucrări sunt foarte asemănătoare, chiar și prin prisma faptului că ambele sunt pentru cor de femei și orchestră."

Puteți asculta aceste lucrări prezentate sub cupola Ateneului Român, în 23 iunie, la Concertele Radio România Muzical, joi 7 iulie 2022, ora 19.30 și în reluare, duminică 10 iulie 2022, ora 16.00.


Jeanine Costache