Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul de la SALZBURG, 100 de ani în orașul lui MOZART

Publicat: luni, 27 Iunie 2022 , ora 17.17


Muzica poate crea identitate, poate uni popoarele, poate aduce pacea - în perioada devastatoare a primului război mondial, un poet, un compozitor și un regizor au visat un Festival care să aducă o Europă unită în jurul artei, ca ideal umanist.

Așa s-a născut ceea ce a devenit astăzi cel mai prestigios festival de operă, teatru și concerte din întreaga lume. Salzburger Festspiele!

Poetul, scriitorul și libretistul Hugo von Hofmannsthal, faimosul compozitor Richard Strauss și regizorul Max Reinhard, un influent impresar al vremii, sunt cei care au imaginat prima ediție a Festivalului, care a avut loc în anul 1920, în orașul lui MOZART. Au împărtășit viziunea și efortul lor cu regizorul de operă Franz Schalk și scenograful Alfred Roller, și astfel devenea realitate o idee la care aspiraseră și alte personalități ale scenei culturale austriece începând din 1842, când, odată cu dezvelirea unui monument dedicat lui Mozart, au început pregătirile pentru înființarea unui Festival Mozart. În 1877, la invitația Fundației Internaționale Mozart, Filarmonica din Viena a concertat aici, zece ani mai târziu, dirijorul Hans Richter reluând ideea înființării unui festival anual Mozart, după modelul Festivalului din Bayreuth centrat în jurul operelor și dramelor muzicale wagneriene. Cercurile intelectuale austriece menținut viu acest deziderat, scriitorul Hermann Bahr fiind unul dintre susținătorii inființării festivalului care se naște abia în 1920, cu o diferența majoră față de modelul de la Bayreuth și față de planul inițial, de a centra totul în jurul unui singur compozitor: în Festivalul de la SALZBURG, cei trei fondatori principali își propun să adune elita internațională a artiștilor într-un program care să prezinte întreaga lume a culturii muzicale și nu numai, pornind de la reînvierea unei tradiții în care Salzburg era scena teatrului medieval, a misterelor pe subiecte biblice. Cu toată această istorie în spate, orașul lui MOZART nu avea o sală de operă proprie unor reprezentații iar perioada războiului, tocmai încheiat în 1918, nu lăsase loc unei asemnea investiții. "Întregul oraș este o scenă", declară regizorul Max Reinhardt și, aduce în fața publicului salzburghez, în 22 august 1920, pe scena în aer liber amplasată în Piața Catedralei din Salzburg, spectacolul Jederman, o alegorie despre sensul vieții scrisă de Hugo von Hofmannsthal, unul dintre cei principali fondatori ai Festivalului. O piesă alcătuită pe stilul misterelor medieval, dar folosind mijloace moderne. Este reprezentația care deschide de atunci, în mod emblematic, fiecare ediție a Festivalului de la SALZBURG în același loc din Piața Catedralei (cu excepția perioadei anexării Austriei de către Germania nazistă, atât Hugo von Hofmannsthal cât și Max Reinhardt având origini evreiești). În afara acestei reprezentații în aer liber, astăzi, toate celelalte spectacole de operă, de teatru ale Festivalului au propria sală Grosses Festspielhaus. Este una dintre cele mai mai scene de operă din întreaga lume, inaugurată în ediția 1960 a Festivalului cu reprezentația operei Der Rosenkavalier de Richard Strauss, sub bagheta lui Herbert von Karajan. Spectacolele mai intime, mozartiene, au o altă sală dedicată, Haus für Mozart, fondată încă din 1925.

La 100 de ani de la înființare, împliniți în anul 2020, organizatorii Festivalului de la Salzburg s-au confruntat cu o situație specială impusă de pandemia COVID-19, fiind nevoiți să anuleze o mare parte dintre concertele și spectacolele dedicate ediției aniversare. Așa încât Centenarul Festivalului de la Salzburg a fost repartizat în doi ani consecutivi, de la începutul lunii august 2020 până la 31 august 2021.

La Radio România Muzical vă invităm să ascultați în fiecare zi de luni până vineri de la ora 15 și 30 de minute, în emisiunea Concerte de 5 stele - 5 concerte din ediția 2021 a Festivalului de la SALZBURG, - o ediție care a numărat nu mai puțin de 174 de concerte susținute în 18 săli, în cele 45 de zile de FESTLVAL derulate în perioada 18 iulie - 31 august 2021:


Luni - Festivalul de la Salzburg - ediția 2021 (I). Concertul susținut de "West-Eastern Divan Orchestra" la Sala Mare a Festivalului de la Salzburg (11 august 2021). Dirijor Daniel Barenboim. Soliști: violonistul Michael Barenboim și violoncelistul Kian Soltani. Ludwig van Beethoven - Uvertura op. 43 "Creaturile lui Prometeu"; Johannes Brahms - Dublul concert op. 102 în la minor pentru vioară, violoncel și orchestră; César Franck - Simfonia op. 48 în re minor

Marți - Festivalul de la Salzburg - ediția 2021 (II). Concertul susținut de Orchestra "Mozarteum" la Sala Mare a Festivalului de la Salzburg (8 august 2021). Dirijor Ivor Bolton. Wolfgang Amadeus Mozart - Sinfonia concertantă KV 297b în Mi bemol major pentru oboi, clarinet, fagot, corn și orchestră (Isabella Unterer, Ferdinand Steiner, Philipp Tutzer, Rob van de Laar), Ariile de concert KV 294 "Alcandro, lo confesso - Non sò d'onde viene" și KV 418 "Vorrei spiegarvi, oh Dio!", Aria "O zittre nicht" din opera "Flautul fermecat" (solistă soprana Sabine Devieilhe) și Simfonia nr. 38 KV 504 în Re major "Praga"

Miercuri - Festivalul de la Salzburg - ediția 2021 (III) Concertul susținut de Orchestra "Mozarteum" la Sala Mare a Festivalului de la Salzburg (28 august 2021). Dirijor și solist clarinetistul Jörg Widmann. Wolfgang Amadeus Mozart - Uvertura operei "Nunta lui Figaro", Concertul KV 622 în La major pentru clarinet și orchestră și Simfonia nr. 41 KV 551 în Do major "Jupiter"

Joi - Festivalul de la Salzburg - ediția 2021 (IV). Din recitalul susținut de pianistul Evgheni Kissin la Sala Mare a Festivalului de la Salzburg (14 august 2021). George Gershwin - Trei preludii; Tikhon Nikolayevich Khrennikov - Allegro din ciclul de piese op. 5 și Cinci piese din ciclul op. 2; Frederic Chopin - Nocturna op. 62 nr. 1, Trei impromptu-uri, Scherzo nr. 1 op. 20 în si minor și Poloneza op. 53 în La bemol major

Vineri - Festivalul de la Salzburg - ediția 2021 (V). Concertul susținut de Corul Operei de Stat din Viena și de Orchestra Filarmonicii din Viena la Sala Mare a Festivalului de la Salzburg (15 august 2021). Dirijor Riccardo Muti. Soliști: soprana Rosa Feola, contralta Alisa Kolosova, tenorul Dmitry Korchak și basul Ildar Abdrazakov. Ludwig van Beethoven - Missa solemnis op. 123 în Re major