Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Manfred Honeck la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze dirijeză Brahms și Dvoűák

Publicat: luni, 13 Decembrie 2021 , ora 9.57

După o carieră remarcabilă la pupitrul Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, dirijorul austriac Manfred Honeck va conduce una dintre cele mai importante orchestre germane.

Renumit pentru interpretările sale pline de distincție, Manfred Honeck și-a legat numele mai ales de Orchestra Simfonică din Pittsburgh, începând cu stagiunea 2008-2009. La pupitrul acestei orchestre americane, a concertat la Carnegie Hall și Lincoln Center din New York, dar și în capitalele europene ale muzicii. A fost o prezență de neuitat la Musikverein din Viena, orașul unde a studiat și și-a petrecut primii ani ca violinist. A realizat alături de Orchestra Simfonică din Pittburgh, înregistrări la Casa de discuri Exton cu Simfoniile de Bruckner, Simfoniile de Beethoven și de Ceaikovski și a câștigat în 2018 Premiul Grammy pentru "cea mai bună interpretare" a Simfoniei a-5-a de Dmitri Șostakovici.

În seara de vineri, 17 decembrie, îl vom urmări pe Manfred Honeck în colaborare cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, într-un program care va cuprinde Concertul nr. 1 op. 15 în re minor pentru pian și orchestră de Johannes Brahms și Simfonia a VIII-a op. 88 în Sol major de Antonín Dvoűák.

Brahms avea 20 de ani când l-a cunoscut pe Schumann, în septembrie 1853, acesta i-a devenit mentor pe tărâmul compoziției, moment în care Brahms a decis să scrie Concertul său pentru pian în re minor, la care a lucrat timp de patru ani, din1854 până în1858.

Vom asculta Concertul nr. 1 op. 15 în re minor pentru pian și orchestră de Johannes Brahms în interpretarea lui Igor Levit, pianist cu origini ruse, născut în 1987 la Nijni Novgorod. Familia sa s-a instalat la Hanovra începând cu anul 1995 iar pentru Igor Levit, acest lucru a însemnat posibilitatea de a studia la Hochschule für Musik din Hanovra pe care a absolvit-o în 2010. A câștigat mai multe competiții internaționale, "Maria Calas" din Atena, Concursul Internațional de pian de la Hamamatsu, Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv. În 2018 i-a fost acordat premiul "Gilmore Artist", înființat în 1989 de Fundatia Irvin Gilmore din SUA și care oferă, din 4 în 4 ani, o imporantă sumă de bani unui pianist concertist pentru merite deosebite.

În partea a doua a concertului vom transmite Simfonia a VIII-a op. 88 în Sol major de Antonín Dvoűák, una dintre cele mai frumoase pagini simfonice din perioada romantismului. A avut prima audiție la Praga în 1890, este o muzică serenă, cu motive populare cehe, auzite de Dvoűák în satul Vysoka unde se afla când a compus lucrarea.

Vă așteptăm, așadar, vineri 17 decembrie, de la ora 21.00, când veți avea ocazia să ascultați două capodopere majore ale epocii romantice.


Laura Ana Mânzat