ACUM:
13.30
Festivalul Internațional „George Enescu”
Urmează: 15.30 Despre muzică și viață cu ... dirijorul Cristian Mandeal (R)
Apoi: 16.30 Festivalul Internațional „George Enescu”

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena

Publicat: miercuri, 23 Decembrie 2020 , ora 13.37

Probabil că așa va arăta celebra "Sală aurie" de la Musikverein din Viena în acest 1 ianuarie 2021, când Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din capitala Austriei se va desfășura fără public... Vă mai amintiți cum menționam în anii trecuți complicatul proces de obținere al biletelor la acest eveniment muzical (dar și monden) al întregii lumi? Imaginile alese pentru a vă ispiti să urmăriți la radio transmisiunea directă a acestui program au fost surprinse la o ultimă repetiție a ansamblului în 29 decembrie 2014... In mod tradițional, doritorii de bilete fiind atât de mulți, concertul se derula pentru prima oară seara - în 30 decembrie, apoi pe 31 - după amiaza și - glorios, pentru cei din sală și pentru milioane de telespectatori și ascultători - în 1 ianuarie, la prânz (după ora României). Prețul biletelor vândute încă din februarie trecut pentru ediția 2021 urmează să fie returnat, iar în sala fără public se va cânta doar pe 1 ianuarie, pentru mulțimea de oameni din peste 90 de țări care va păși astfel în Noul An în atmosfera luminoasă, fără griji, exuberantă și încântătoare a valsurilor, polcilor, marșurilor și uverturilor alese cu grijă de organizatori.

Invitat pentru a șasea oară la conducerea celebrului Concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, Riccardo Muti aniversează de fapt în 2021 o jumătate de veac de colaborare cu acest prestigios colectiv simfonic!

Sună impresionant o asemenea longevitate care a legat generații de membri ai marii orchestre de numele unuia dintre cei mai apreciați șefi de orchestră ai ultimelor decenii nu numai prin prisma performanțelor interpretative realizate, ci și prin atitudinea sa în privința diferitelor aspecte ale organizării vieții muzicale, ale tratării artiștilor în contextul social al prezentului. Artistului care va împlini în iulie 2021 opt decenii de viață i-au fost încredințate pe perioade mai lungi și Orchestra din Philadelphia și cea Simfonică din Chicago, Philharmonia sau Maggio Musicale Fiorentino, cea de la Scala și multe altele, ctitorind și Orchestra Giovanile Luigi Cherubini...

La Festivalul de la Salzburg sau în stagiunile vieneze, Riccardo Muti s-a aflat de nenumărate ori în fața Orchestrei Filarmonicii; au fost peste 500 de afișe pe care a apărut numele său alături de acest colectiv! El însuși mărturisea că - după ce a înregistrat cu acest ansamblu Integrala simfoniilor de Franz Schubert - a fost solicitat pentru prima dată să preia bagheta programului de Anul Nou, în 1993; a revenit după 4 ani, apoi în 2000 și 2004 și ultima dată l-am ascultat energic și riguros în 2018!

Chiar dacă publicul nu va avea acces în "Goldenesaal" de la Musikverein, acolo vor răsuna însă aplauze - cele pe care le putem trimite cu toții, indiferent de unde ne aflăm, după ce ne înregistrăm pe www.mynewyearsconcert.com.

Anca Ioana Andriescu