Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Celebrare Elisabeth Leonskaja 75 - în 23 noiembrie, de la ora 10,00

Publicat: joi, 19 Noiembrie 2020 , ora 16.00

În toamna anului 1964 câștiga, la București, premiul I al Concursului Internațional "George Enescu". Avea pe atunci 18 ani iar deceniile care au urmat au confirmat din plin acea reușită a tinereții. În prezent, Elisabeth Leonskaja este una dintre cele mai respectate și iubite pianiste, un nume care impresionează de decenii publicul iubitor de muzică clasică de oriunde. Și, în toată această ecuație complicată, a unei cariere interpretative intense, a reușit să-și păstreze nealterată sensibilitatea particulară, ce o însoțește în fiecare gest sonor. De aceea, într-o lume a performanței virtuoze devenite obișnuință, într-un univers ce pune din ce în ce mai mult preț pe imagine și pe elementul spectaculos, Elisabeth Leonskaja rămâne un reper al eleganței clasice.

Parteneră de scenă, odinioară, a legendarului Sviatoslav Richter, artista a rămas o prietenă constantă a României și a muzicii lui Enescu de-a lungul a peste o jumătate de secol de activitate interpretativă strălucită. Pe albumul ei intitulat "Paris", recompensat în 2014 cu un premiu ICMA figurează, deloc întâmplător, și Sonata op. 24 nr. 1 de George Enescu.

Celebrei pianiste îi dedicăm pe 23 noiembrie, în chiar ziua când împlinește 75 de ani, rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii "Arpeggio". O ascultăm, de la ora 10,00, în două opusuri romantice, zonă stilistică în care Elisabeth Leonskaja excelează: Sonata a II-a în sol minor de Robert Schumann și Concertul n. 2 în fa minor de Frédéric Chopin, înregistrare în compania Orchestrei de Cameră Radio dirijate de Horia Andreescu.

Stefan Costache