Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Deschiderea stagiunii la Scala din Milano

Publicat: luni, 14 Septembrie 2020 , ora 15.00

După o perioadă zbuciumată, într-o Italie greu încercată de pandemie, Teatrul Scala din Milano se redeschide în 12 septembrie cu o serie de 4 concerte gândite ca un omagiu adus lucrătorilor din sănătate.

Cu sprijinul fundației Bracco, primul concert din 12 septembrie i-a reunit pentru prima dată pe muzicienii Scalei în teatrul lor, într-un concert rezervat lucrătorilor din sănătate, următoarele trei, din 14, 16 și 17 septembrie, urmând să fie deschise publicului. "...Este un act de recunoștință - se spune într-un comunicat de presă - pentru personalul din sănătate care a făcut tot ce a putut în aceste luni și încă face tot posibilul pentru a face față unei situații deosebite."

Cu siguranță, nicio lucrare nu era mai potrivită decât Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven cu a sa "odă a bucuriei" ce redă - se mai spune în același comunicat - speranța unui nou început pentru teatru și pentru oraș.

Milanezul Riccardo Chailly reunește sub bagheta sa Corul și Orchestra Teatrului Scala și un cvartet ilustru de soliști, printre care soprana Krassimira Stoyanova, care în lunile de izolare a rămas aproape de teatru finalizând înregistrarea operei Simon Boccanegra de Verdi. Toți cei patru soliști sunt interpreți îndrăgiți de publicul din Milano. Bunăoară Krassimira Stoyanova a fost aplaudată într-un repertoriu care variază de la Mareșala din Cavaletul rozelor la Ariadna la Naxos, Aida și Elisabetta în Don Carlo. La fel de versatilă, mezzosoprana Ekaterina Gubanova a fost admirată în Fricka din opera Wlakyria, dar și în Eboli și Amneris. Din producțiile Teatrului Scala au făcut parte și tenorul Michael König, cu Max în Freischütz și Bacchus în Ariadna la Naxos, și basul Tomasz Konieczny cu Don Giovanni. Toate cele patru concerte sunt conduse de Riccardo Chailly care, timp de mai mulți ani, la Leipzig a interpretat Simfonia a IX-a în noaptea de revelion, tradiție pe care a dorit să o impună și la Milano împreună cu Orchestra Verdi. Desigur opusul beethovenian a fost ales și pentru a marca 250 ani de la nașterea compozitorului german. De altfel Teatrul Scala din Milano programase ciclul complet al simfoniilor beethoveniene întrerupt în luna ianuarie din cauza pandemiei.

Radio România Muzical transmite în direct miercuri, 16 septembrie, ora 21.00, a treia dintre cele patru seri dedicate de muzicienii Scalei din Milano medicilor și asistenților aflați în prima linie în lupta cu virusul Covid-19.

Jeanine Costache