Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Lecția micului meloman

Publicat: luni, 15 Iunie 2020 , ora 15.25

Cu A,B,C,….sau 1,2,3… se începe de cele mai multe ori. Ar mai fi și o altă variantă: Do,Re, Mi,…Sunetele sunt "spiridușii" care îi conduc pe micii ascultători în lumea muzicii. Unii ar afirma ca aceasta este o călătorie spre cunoaștere, alții că este o lume plina de povești uimitoare. Oricum i-am spune, călătoria ȋn Ȋmpărăția sunetelor ȋncepe cu Do, Re, Mi....... iar la drum pornesc doua elfe, Pocchettina și Arietta .

Scopul lor este să găsească o Carte magică care cuprinde toate lucrările muzicale scrise vreodată. Au auzit ele că dacă găsesc această carte pot afla totul despre muzică, despre vraja pe care ea o exercită asupra oamenilor. "Oare poate exista așa ceva?" se ȋntreabă piticul Ton Piticoton, pe care elfele ȋl ȋntȃlnesc la intrarea ȋn Padurea fermecată. Desigur!

Aventurile celor trei eroi, Pocchettina, Arietta și Ton Piticoton, ȋi ajută pe cei ce ȋi ȋnsoțesc să ȋnțeleagă de ce micului Mozart ȋi plăcea atȃt de mult să se joace cu sunetele și nu cu jucăriile, să descopere care sunt tablourile "pictate" de domnul Musorgski după ce a vizitat expoziția prietenului său, de cine a fost salvată Pasarea de foc, care este povestea micului păstrăv despre care a scris Franz Schubert, de ce s-a blocat povestea Frumoasei din pădurea adormită și multe, multe altele.

Aceste aventuri reunite sub numele de "Lecția micului meloman" au fost imaginate ani la rȃnd de Celina Petrescu pentru micii ascultători Radio Romȃnia Muzical și ȋnsuflețite de Alina Teianu, Maria Monica Bojin și Simona Dumitriu, alături de care s-au aflat Ștefan Costache, Ioana Marghita și Irina Cristina Vasilescu. Cu toții s-au bucurat să intre ȋn lumea fantastică a muzicii, jucȃndu-se și interpretȃnd rolurile atȃt de inspirat conturate de Celina Petrescu.

Ȋncepȃnd din 20 iunie 2020, în fiecare sâmbătă, de la ora 17,30, pe perioada ȋntregii veri, puteți reasculta o parte dintre Lecțiile micului meloman.

Simona Dumitriu