Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Arhiva BBC... la Concerte de 5 stele

Publicat: miercuri, 3 Iunie 2020 , ora 12.34

BBC primii pași

Istoria BBC a început în 1920, când a fost realizată prima transmisiune publică sponsorizată de Daily Mail's Lord Northcliffe și prezentată de faimoasa soprană din Australia - Dame Nellie Melba. Un început care a mizat pe imaginație și pe captarea atenției publicului britanic. Doi ani mai târziu, în 1922, deja existau 100 de solicitări pentru licențe de difuzare! Tot atunci, a fost propusă acodarea unei licențe unice unei companii deținute în comun de un consorțiu cunoscut sub numele de British Broadcasting Company Ltd. John Reith. De altfel, John Reith a fost primul Manager general iar L. Stanton Jefferies a fost primul director muzical. Și așa a început o poveste care continuă și astăzi. O poveste care s-a ghidat după un motto sugestiv: fii informat, educat dar și binedispus.

BBC și rolul său cultural

După cel de al Doilea Război Mondial, BBC a avut un rol determinant și în ceea ce privește viața culturală britanică și internațională. Astfel, încă de la începuturile sale, BBC și-a dorit să dețină și câteva ansambluri simfonice și corale de prestigiu. Și a reușit! Astăzi când rostești BBC te gândești printre altele la Orchestra Simfonică BBC, BBC Singers și BBC Symphony Chorus de la Londra, la Orchestra Simfonică BBC - Scoția de la Glasgow, la Orchestra Filarmonică BBC de la Salford, la BBC Concert Orchestra de la Watford și la Corul și Orchestra Naționale BBC-Țara Galilor de la Cardiff.

Din 1927, în fiecare an, BBC a participat la finanțarea și transmiterea unuia dintre marile festivaluri de muzică clasică - BBC Proms. Din 1930, Orchestra Simfonică BBC, a concertat la 49 de ediții și tot de atunci este elementul cheie pentru celebrul Last Night of the Proms. În prezent, ansamblurile BBC au devenit coloana vertebrală a Festivalului Proms, oferind aproximativ 40% -50% din producția sa. Tot BBC, este cel care transmite și alte importante evenimente precum Lunchtime concerts, Glastonbury Festival, Reading Festival și Eurovision Song Contest.

Arhiva BBC

În actuala situație, atât de frământată și de fragilă totodată, fiecare încearcă să se re-inventeze și poate cel mai important să...meargă mai departe. Astfel, pentru melomanii de pretutindeni, BBC, prin Uniunea Europeană de Radio, a pus la dispoziție din arhiva sa, o serie de lucrări din repertoriul universal interpretate de unele dintre ansamblurile sale:

Orchestra Filarmonică BBC cu trei dintre dirijorii săi principali Yan Pascal Tortelier, Gianandrea Noseda și Juanjo Mena;

BBC Concert Orchestra cu doi dintre dirijorii săi principali Barry Wordsworth și Keith Lockhart;

Orchestra Națională BBC - Țara Galilor cu dirijorii săi principali Tadaaki Otaka, Richard Hickox, Thierry Fischer, Thomas Søndergård dar și cu Xian Zhang, cea care din 2016 a devenit prima dirijoare principală din istoria vreunui ansamblu BBC;

Orchestra Simfonică BBC - Scoția cu trei dintre dirijorii săi principali Ilan Volkov, Donald Runnicles și Thomas Dausgaard dar și cu dirijorii săi asociați Stefan Solyom și Andrew Manze;

Orchestra Simfonică BBC cu dirijorii și directorii săi Andrew Davis, Leonard Slatkin, Jiűí Bìlohlávek, Sakari Oramo;o serie în care este inclus și un concert susținut de acest ansamblu la Shanghai în luna iulie a anului trecut.

Așadar, Arhiva BBC în exclusivitate la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Concerte de 5 stele, din 15 iunie până la începutul lunii august 2020, de luni până vineri între orele 15.30-17.00. Realizatori: Laura Ana Mânzat, Ana Voinescu, Anca Ioana Andriescu și Mihai Stănescu. 

Audiție plăcută!

Octavia Galescu