Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Ziua George Enescu la Radio România Muzical - online și on air

Publicat: miercuri, 29 Aprilie 2020 , ora 15.31


Luni, 4 mai, se împlinesc 65 ani de la dispariția celui care rămâne un simbol al culturii muzicale românești: George Enescu - compozitor, violonist, pianist, dirijor și ilustru profesor.

Radio România Muzical marchează această zi cu proiecte care se derulează online, pe contul Facebook Radio România Muzical, dar și în cadrul programului de radio on air.

Online, în intervalul orar 16.30-20.00, publicul poate urmări și asculta, în regim de premieră, înregistrări ale unor recitaluri susținute de prestigioși muzicieni români, alături de reportaje video dedicate casei lui George Enescu de la Mihăileni, salvată de la distrugere prin eforturile muzicienilor și arhitecților.

Astfel, în 4 mai, pe contul facebook Radio România Muzical, de la ora 16.30, pot fi urmărite înregistrări cu lucrări enesciene realizate de violonistul Cristian Fătu și pianista Luiza Borac.

De la ora 17.00, vor urma înregistrări cu violonistul Alexandru Tomescu și pianista Raluca Știrbăț, cei care au fost direct implicați în salvarea și punerea în valoare prin activități culturale a casei lui George Enescu de la Mihăileni. În continuare, povestea salvării acestei case emblematice în biografia lui George Enescu, este detaliată într-o serie de reportaje video realizate de Diana Iabrașu și Alexandru Condurache.

Un concert-surpriză, live din Statele Unite ale Americii, imediat dupa finalul reportajelor video programate la ora 17.00, adică în jurul orei 17.40: pianista română Angela Drăghicescu și violistul american Elias Goldstein au ținut în mod special să-și aducă contribuția la Ziua George Enescu la Radio România Muzical. Vor interpreta partea a III-a din Sonata a III-a în caracter popular de George Enescu, într-o versiune pentru violă și pian, înregistrată pe un disc care trebuia să fie lansat în această perioadă, eveniment care a fost amânat din cauza pandemiei COVID.

De la ora 18.00, este programat un dialog moderat de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, cu Alexandru Tomescu, Raluca Știrbăț, Cristian Ladislau Andriș și Șerban Sturdza, fost președintele al Ordinului Arhitecților din România și președinte al Fundației Pro Patrimonio, direct implicat în ceea ce a însemnat munca pentru restaurarea casei lui Enescu de la Mihăileni.

De la ora 19.00, pianista Adela Liculescu, una dintre cele mai valoroase muziciene din generația tânără, propune un recital înregistrat în 30 aprilie 2020 la salonul Bosendorfer din Viena. În program: Sonata Appassionata de Ludwig van Beethoven și Suita a II-a op. 10 de George Enescu.

În același timp, cei care ascultă Radio România Muzical on air, se pot bucura de programele speciale dedicate lui George Enescu în 4 mai. De la ora 10.00, George Enescu este Interpretul zilei - în tripla ipostază de violonist, pianist și dirijor al unor lucrări proprii. De la ora 13.05, emisiunea Polifonii este dedicată în totalitate lui George Enescu - compozitorul, cu câteva dintre opusurile emblematice din creația sa, în interpretări românești și străine.

Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor Radio, este prezent și on air pe 4 mai la Radio România Muzical: de la ora 18.15 poate fi ascultată rubrica Obiectiv-emotiv pe care binecunoscutul violonist o semnează bilunar la Radio România Muzical, dedicată unui portret al lui George Enescu.

Proiectul de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani, a pornit în 2013 din inițiativa pianistei Raluca Știrbăț, președinta Societății Internaționale George Enescu din Viena. Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România - filiala București și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european.

Prin strădania Ralucăi Știrbăț, casa părintească [~ 1775-1830] a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată ca monument istoric în octombrie 2014 (cod LMI BT-IV-m-B-21063).

In plus, mobilierul casei se afla acum la Botosani in grija Ordinului Arhitectilor Filiala Nord Est

Ziua George Enescu de la Radio România Muzical aduce în atenție și necesitatea de a susține în continuare, financiar, prin eforturile tuturor, proiectele de la casa Enescu din Mihăileni. Cei care doresc să doneze o pot face aici.