Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la BBC Hoddinott Hall din Cardiff

Publicat: marți, 18 Februarie 2020 , ora 9.37

În seara de joi, 20 februarie 2020, de la ora 21.30, Radio România Muzical va transmite concertul Orchestrei Naționale BBC a Țării Galilor, o orchestră fondată în 1928 și recunoscută azi ca una dintre cele mai performante ale Europei de Vest. La pupitru se va afla dirijoarea estoniană, Anu Tali, care ne propune două lucrări aflate stilistic la granița dintre secolele 19 și 20.

Prima va fi Concertul op.104 în si minor pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvoűak, compus la New-York în 1894. De fapt este ultima lucrare realizată de Dvoűak în timpul șederii sale peste ocean, iar finalul concertului a fost rescris după întoarcerea sa la Praga. Biografii compozitorului subliniază caracterul nostalgic al acestui concert și faptul că în această lucrare, contemporană cu Simfonia a-9-a "Din lumea nouă", nu se regăsesc elemente din muzica americana ci mai degrabă o expresie a dorului pe care îl simțea compozitorul față de țara sa natală. Îl veți asculta în interpretarea violoncelistului german Alban Gerhardt, care cântă pe un violoncel Matteo Goffriller de la 1710.

Cea de-a doua lucrare pe care o veți putea asculta va fi Simfonia a II-a op.43 în Re major de Jean Sibelius, compusa în 1901 la scurt timp după poemul simfonic "Finlandia", este și ea tributară perioadei de tranziție romantică spre muzica începutului de secol 20. Succesul primei audiții din anul 1902 se leagă și de spiritul național pe care îl reprezintă explicit.


Laura Ana Mânzat