Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Evgheni Oneghin de Ceaikovski în direct de la Opera din Roma

Publicat: luni, 17 Februarie 2020 , ora 16.53

Una dintre capodoperele scenice ale lui Ceaikovski, opera Evgheni Oneghin revine în stagiunea curentă la Opera din Roma, într-o nouă producție, ce îl are regizor pe Robert Carsen și dirijor pe James Conlon. Premiera italiană are loc în 18 februarie și este transmisă în direct de postul nostru, de la ora 21.00.

Povestea urmează derularea romanului omonim în versuri al lui Pușkin, în care tânărul protagonist se îndrăgostește de ideea de dragoste și de persoana nepotrivită, pentru a ajunge abia târziu la maturitate sentimentală. Opera a fost cântată în limba italiană cu ocazia primelor sale apariții pe scena Teatrului Costanzi din Roma (în 1965, 1975 și 1981), prima producție în limba originală, rusă, având loc în anul 2001. Și de data aceasta se cântă, din fericire, în rusă, și merită să știm că protagonista feminină din 2001 a fost soprana Mirella Freni, plecată de curând dintre noi. Artista italiană a cântat atunci împreună cu soțul ei, basul Nicolai Ghiaurov. De data aceasta îl puteți asculta în transmisiune directă pe baritonul Markus Werba în rolul titular; soprana Maria Bayankina și mezzo-soprana Yulia Matochkina interpretează rolurile Tatiana și, respectiv, Olga - ambele cântărețe fiind laureate a importante competiții și debutând cu acest prilej la Opera din Roma. În alte roluri vor evolua tenorul Saimir Pirgu - el va fi Lenski, basul John Relyea - în partitura Prințului Gremin, mezzo-soprana Irida Dragoti - în Larina și contralta Anna Viktorova în Filipievna. Cântă Corul Operei din Roma, pregătit de Roberto Gabbiani, și Orchestra instituției.

Regia, deși o premieră în Italia, nu este una nouă, ea fiind pusă prima dată în scenă la Metropolitan din New York în anul 1997, de atunci înainte făcând înconjurul lumii, bucurându-se de enorm succes. Este una dintre cele mai apreciate montări ale lui Carsen, care a regizat la Roma, în stagiunea trecută, spectacolele cu operele Orfeu și Euridice de Gluck și Idomeneo-ul mozartian.

Spectacolul cu Evgheni Oneghin va fi reluat, la Opera din Roma, în serile de 21, 23, 25 și 29 februarie 2020.

Irina Cristina Vasilescu