Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

'Fenomenul Silvestri' și Camerata Regală la Concertele Radio România Muzical

Publicat: marți, 4 Februarie 2020 , ora 13.53

La 50 de ani de la dispariția marelui muzician Constantin Silvestri, Radio România Muzical a organizat în noiembrie 2019 evenimente la Londra și București. Sub titlul "Fenomenul Silvestri", în 2 noiembrie, a fost comemorată la Capela King's College din Londra, personalitatea dirijorului și compozitorului Constantin Silvestri. Evenimentul s-a repetat și la București, în 6 noiembrie la Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni, unde a avut loc versiunea românească a acestui elogiu.

În 2 noiembrie, amplul eveniment dedicat la Londra personalității lui Constantin Silvestri, i-a adus laolaltă, la King's College din Londra, pe: Liliana Staicu, Directoarea Orchestrelor și Corurilor Radio, Lord Michael Berkeley, compozitor și producător BBC Nicholas Braithwaite - dirijorul său asociat, pianista Anda Anastasescu, președinta Fundației Internaționale Constantin Silvestri, din Statele Unite ale Americii Glen Gould, inginerul care a restaurat înregistrările dirijorului român și Bunny Laden, producătoarea filmului "Metamorphosis - The transformation of the Bournemouth Symphony". Cei mai mulți dintre ei au fost prezenți și la București, miercuri 6 noiembrie la Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni. Sub titlul "Fenomenul Silvestri. Un portret al dirijorului, compozitorului și pianistului", în centrul evenimentului a stat recitalul pianistei Anda Anastasescu, care a interpretat Suitele op.3 nr.1 și 2 "Copii la joacă" și Suita op.6 nr.1 de Constantin Silvestri.

*

În 2 noiembrie 2019, sezonul cu numărul 10 al Stagiunii Regale a fost deschis sub cupola Ateneului Român de Camerata Regală. S-a născut din pasiunea fără limite a unui grup de tineri muzicieni, care și-au dorit să contribuie la dezvoltarea și promovarea muzicii clasice din România. Ansamblul, care din 2009 își desfășoară activitatea sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, este implicat în câteva proiecte inedite, precum: Mari Soliști, Mari Dirijori, Camerata Regală și Micii Muzicieni, Stagiunea Regală de la Ateneul Român. În 1 decembrie 2019, Camerata Regală a prezentat România la Liege, fiind invitată în cadrul celei de-a 27-a ediții a Festivalului EUROPALIA, ediție dedicată țării noastre.

Recitalul Constantin Silvestri susținut de pianista Anda Anastasescu în 6 noiembrie 2019 la Muzeul Național Cotroceni și partea a II-a din concertul Cameratei regale susținut în 2 noiembrie 2019 sub Cupola Ateneului Român sunt propunerile de joi, 6 februarie 2020, ora.19.00, la Concertele Radio România Muzical.

Jeanine Costache