Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Beethoven cu Orchestra Filarmonică BBC, live de la Manchester, joi, 6 februarie

Publicat: marți, 4 Februarie 2020 , ora 12.02

Orchestra Filarmonică BBC, ansamblul vedetă ȋn Festivalul RadiRo - 2018, va susține la "Bridgewater Hall" din Manchester primul dintre cele cinci concerte dedicate aniversării "Beethoven - 250". Evenimentul se ȋnscrie ȋn proiectul "Colecția Beethoven" inițiat de Uniunea Europeană de Radio, din care ȋncă face parte pentru următoarele 11 luni! Cea mai longevivă orchestră a corporației BBC, cu un potențial imbatabil de profesionalism, ȋl va avea la pupitru pe foarte tânărul dirijor Ben Gernon, ȋn transmisiunea directă la Radio România Muzical, joi 6 februarie, la ora 21,30.

Pentru a treia stagiune la rând Ben Gernon este prim-dirijor invitat al Orchestrei Filarmonice BBC, post preluat la doar 28 de ani, după ce a fost finalist la dificilul Concurs de Dirijat "Donatella Flick" și a câștigat Premiul I la "Nestlé and Salzburg Festival Young Conductors Award". Este șarmant, are autoritate și muzicalitate ȋn ADN, foarte eficient și precis în gesturi, așadar ȋntrunește calități pentru o carieră de talia lui Sir Colin Davis, ce i-a fost mentor la "Guildhal School of Music and Drama".

Ben Gernon și-a făcut intrarea ȋn lumea muzicii ca tubist ȋn trupa de suflători a orașului Newport (Shropshire) condusă de tatăl său, iar la 17 ani a făcut parte din Orchestra Simfonică de Tineret a orașului Birmingham. "Atunci am știut ceea ce vreau să fac cu adevărat, să dirijez". Iar acum dirijează orchestre importante din Oslo, Berlin, Viena, Toulouse, Praga, Los Angeles, Chicago, Houston…

Sclipitor, rafinat, plin de pasiune Ben Gernon este dirijorul surprizelor. În 6 februarie, centrul de greutate ȋl constituie incredibila Eroica, cea mai cântată simfonie beethoveniană. Ne vom bucura și de două rarități: Opferlied op. 121b, cu participarea mezzosopranei Jennifer Johnston și a Corului de Cameră din Manchester, iar la ȋnceput vom asculta selecțiuni din unicul balet al lui Beethoven, Creaturile lui Prometeu.


Monica Cengher