Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Sir Simon Rattle la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze din Munchen - live la Radio România Muzical

Publicat: luni, 27 Ianuarie 2020 , ora 16.29

Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen concertează în 31 ianuarie la Palatul Regal din Munchen. Este inima muzicală a capitalei Bavarei, iar în mijlocul reședinței se găsește "Herkulessaal" - o bijuterie arhitectonică cu o acustică dintre cele mai bune la ora actuală. Este una dintre cele mai costisitoare săli construite vreodată, în întregime pavată cu marmură și decorată cu ornamente de bronz placate în aur. Toate tavanele Palatului Regal sunt pictate în întregime, iar cel din sala de concert întruchipează "Apoteoza lui Hercule".

La pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze din Munchen se va afla Sir Simon Rattle, un muzician familiarizat cu ansamblurile germane, fiind, din 2002, timp de 16 ani, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Berlin. De altfel, dirijorul britanic a decis să locuiască în continuare la Berlin - un oraș, după părerea sa, mult mai potrivit pentru familie, chiar dacă de doi se află în fruntea Orchestrei Simfonice din Londra.

Seara de 31 ianuarie de la Herkulessaal poate fi o demonstrație a versatilității sale muzicale, Sir Simon Rattle propunând împreună cu Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen, un repertoriu, pe cât de interesant, pe atât de inedit: Robert Schumann - Uvertura op. 81 "Genoveva"; Richard Strauss - Concertul nr.2 în Mi bemol major pentru corn și orchestră ( solist - cornistul Eric Terwilliger) Hector Berlioz - "Scena dragostei" din Simfonia dramatică "Romeo și Julieta"; Jean-Philippe Rameau - Suită din Tragedia lirică "Les Boréades".

Transmisiunea directă începe la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Credit foto: Oliver Helbig

Jeanine Costache