Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

In reluare, Concertul de An Nou al Filarmonicii din Viena dirijat de Andris Nelsons

Publicat: miercuri, 22 Ianuarie 2020 , ora 22.33

Bucuria sărbătoririi Anului Nou, entuziasmul urărilor ce ia forme dintre cele mai diferite, sentimentul că trăim un eveniment muzical special, râvnit de o lume întreagă și împărtășit "live" de peste 40 de milioane de oameni de pe tot globul... Iată doar câteva dintre dintre aspectele pe care vă invităm să le retrăiți ascultând aproape integral programul Concertului de An Nou 2020 al Filarmonicii din Viena, așa cum a răsunat el în 1 ianuarie la Musikverein! Sala care a împlinit în primele zile ale acestei luni un secol și jumătate de la deschiderea ei, a găzduit de-a lungul anilor mari vedete ale baghetei dirijorale mondiale al căror prestigiu s-a dorit un plus de atractivitate pentru cel mai mediatizat eveniment muzical de gen al ultimelor decenii.

Pentru întâmpinarea lui 2020, organizatorii au ales la pupitrul dirijoral al celebrei Filarmonici din capitala Austriei un debut în această ipostază: Andris Nelsons! Șeful de orchestră născut la Riga în 1978, care și-a început de timpuriu cariera muzicală ca trompetist în Orchestra Operei Naționale din orașul său, devenind la doar 30 de ani Director muzical al celebrei City of Birmingham Symphony Orchestra, apoi la Orchestra Simfonică din Boston (adaugând din 2018 și atribuțiile de Kapellmeister la Gewandhausorchester din Leipzig) a adus elanul gesturilor sale, pregnanta sa implicare expresivă și o bogată experiență a colaborării cu Orchestra Filarmonicii din Viena, alături de care a și realizat o nouă integrală discografică a Simfoniilor lui Beethoven, prin care legendarul ansamblu austriac marchează cei 250 de ani de la nașterea "Titanului de la Bonn" (în 2020).

Desigur, opiniile diferă atunci când melomanii ascultă, trăiesc un asemenea eveniment în care mare parte din program le este deja cunoscut și pot urmări criteriile interpretative care diferențiază versiunile oferite... Dar strălucitoarea Orchestră vieneză a acumulat nu numai experiența acestui repertoriu ci și maleabilitatea de a transmite traseele expresive imaginate de șefii de orchestră invitați. Reluarea aproape integrală a inregistrării transmisiunii din 1 ianuarie vă invită la noi evaluari artistice vineri, în 24 ianuarie, în cadrul Concertelor de 5 stele, de la ora 15,15.

Anca Ioana Andriescu