Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

International Classical Music Awards 2020

Publicat: marți, 21 Ianuarie 2020 , ora 7.54


Juriul ICMA anunță în 21 ianuarie premiile pentru anul 2020 - este o ediție aniversară a premiilor ICMA, ajunse la a zecea ediție.

Se decernează mai multe premii speciale, pentru întreaga activitate, cât și premii la cele 18 categorii pentru producții audio și video.

Președintele juriului ICMA, Remy Franck: "Membrii juriului vin din 16 țări, jurnaliști cu mulți ani de experiență, care oferă o viziune internațională asupra diverselor lansări, cu o judecată dreaptă și echilibrată. De aceea, ICMA poate să prezinte din nou o listă extraordinară de câștigători, cu producții de la 18 case de producție din 10 țări diferite.

Oferite de un juriu internațional total independent, premiile ICMA reflectă continua evoluție a peisajului internațional, iar producțiile premiate sunt realizate de atât de muzicieni cu o reputație globală, cât și de tineri artiști aflați la debutul carierei lor. Aceasta dovedește faptul că juriul ICMA dă șanse egale muzicienilor mai puțin cunoscuți și caselor mai mici independente, cât și celor mai mari artiști și case de discuri. Pentru noi, doar calitatea muzicală și integritatea sunt importante".

Lista premiilor ICMA 2020

Premii speciale

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

Elisabeth Leonskaja, pian

Elisabeth Leonskaja este unul dintre acei rari muzicieni care par să transcede timpul în care trăiesc: o muziciană pentru eternitate, una dintre ultimele din marea școală rusă, o imensă artistă a cărei umilință superioară intelectuală în fața muzicii i-a adus o reputație universală. Înregistrările ei recente cu sonate de Schubert - atât de vii și de concentrate - arată că ea nu-și repetă interpretările anterioare, dar continuă să-și reîmpropăteze viziunea asupra marelui repertoriu.

ARTIST OF THE YEAR

Marina Rebeka, soprană

Cântăreața letonă Marina Rebeka este, poate mai mult decât altele, "soprana absolută": repertoriul ei se întinde de la baroc la verism, de la belcanto la muzica rusă. Uimește prin perfecțiunea cântului, dicția fără cusur în multe limbi și modul cum servește cerințele teatrele ale diferitelor personaje întruchipate.

YOUNG ARTIST OF THE YEAR

Erica Piccotti, violoncel

Erica Piccotti este deja, la 20 ani, o violoncelistă de mare viitor: căldura, sunetul catifelat însoțit de o uimitoare tehnică instrumentală, permit naturii ei muzicale foarte sensibile să fie pusă în lumină cu frumusețe și spontaneitate. Este ușor să o pui în comparație cu marii violonceliști ai trecutului, pentru că majoritatea ei cu adevărat îi transcende vârsta.

DISCOVERY AWARD

Philipp Schupelius, violoncel

Tânărul violoncelist german Philipp Schupelius este un muzician excepțional de talentat și carismatic. Caracterizat printr-o rară pasiune și o implicare totală intelectuală și emoțională, interpretările lui Philipp merg direct la inimă. Cu imaginație muzicală și virtuozitate tehnică, el este acasă în marele repertoriu. Cu asemenea muzicalitate, are un viitor luminos în față.

LABEL OF THE YEAR

Pentatone Classics

Casa olandeză Pentatone nu și-a pus limite de stil sau gen, iar lansează discuri foarte bune cu muzică de la baroc la secolul XXI. Acordă o atenție specială calității procesului de înregistrare, oferind atât viniluri cât și Hybrid SACD cu un sunet de cea mai înaltă calitate. Discurile lor sunt apreciate nu doar pentru extraordinarul nivel al interpretărilor, cât și pentru designul lor modern și elegant.

COMPOSER AWARD

Ivan Boumans

Compozitorul și dirijorul spaniolo-luxemburghez Ivan Boumans este un creator foarte prolific care acoperă toate genurile. Dar este încă mai mult decât atât: în cele peste 150 de lucrări (de la muzică pentru un instrument, muzică de cameră, film, simfonică, muzică de teatru), el se dovedește a fi un compozitor cu o enormă imaginație și mare expresivitate muzicală, dezvăluind o adâncă personalitate artistică.

ORCHESTRA AWARD

Pepe Romero

"Pepe nu este un muzician obișnuit. El este extraordinar, cu niște gene muzicale aristocratice care l-ar face și pe un monarh gelos și cu o sensibilitate și curiozitate artistică care-I inspiră pe toți cei cu care cântă.

Pepe un almanaj de cunoștințe muzicală și o persoană care împarte din cunoștințele sale cu toată lumea și din sufletul său, cu toți cei din sală.

Pepe este o legendă a timpului său și a tuturor timpurilor, un promotor al muzicii spaniole care interpretează tot repertoriul pentru chitară peste tot în lume de mai bine de 50 ani.

Fără Pepe, lumea muzicală ar fi incompletă. Fără el, viețile noastre ar fi mai goale. Pentru toate acestea, Real Orquestra Sinfonica și eu îi oferim acest premiu special lui Pepe Romero, nu doar un solist de mare faimă, ci un adevărat membru al familiei noastre muzicale, pentru totdeauna." (John Axelrod)

SPECIAL ACHIEVEMENT AWARD

John Axelrod

John Axelrod este un muzician dinamic și cu multă imaginație, al cărui bogat trecut muzicologic se combină cu un entuziasm carismatic pentru oameni și pentru viață, rezultând interpretări riguroase și bogate. Unul dintre punctele sale forte este energia pe care o aduce în interpretările sale live, venind din faptul că el crede în faptul că a face muzică însemnă a crea o lume mai bună.

SPECIAL ACHIEVEMENT AWARD

Jérôme Lejeune

În 1980, Jérôme Lejeune a fondat casa belgiană Ricercar. 40 ani mai târziu, Ricercar este o referință pentru muzica veche și barocă. Melomanii îi datorează multe descoperiri, de la partituri rare la generații de excelenți artiști.

AUDIO & VIDEO CATEGORIES

EARLY MUSIC

Willaert e la Scuola Fiamminga a San Marco

Cappella Marciana, La Pifarescha

Marco Gemmani

Concerto Classics

2117

Conceput cu succes ca un companion muzical al unei expoziții de picturi de la Palatul Ducal din Veneția, acest CD reflectă perfect magnificele lucrări ale lui Adrian Willaert, un compozitor flamand care a condus muzica de la San Marco în secolul al XVI-lea. Cappella Marciana pune strălucit în lumină extrema complexitate a acestui repertoriu, cu un tușeu de frumusețe melodică mediteraneană.

BAROQUE INSTRUMENTAL

Night Music

Vivaldi - Gerardo - Eyck - Lully - Hotteterre - Biber

Dorothee Oberlinger

I Sonatori de la Gioiosa Marca

Deutsche Harmonia Mundi

190759 12522

Oferind un încântător și stilat turneu prin muzica nocturnă a veacurilor, interpreta germană la blockflote, Dorothee Oberlinger și Sonatori de la Gioiosa Marca prezintă numeroasele fațete ale nopții. Repertoriul bine selectat, mergând de la Evul mediu la muzica secolului XX solicită un spectru larg de stiluri și tehnici. Rezultatul este fascinant: interpretarea sofisticată, colorată, retorică revelează inteligența creativă, îmbinată cu poezie și șarm.

BAROQUE VOCAL

Georg Friedrich Händel: Serse

Franco Fagioli, Vivica Genaux, Inga Kalna, Francesca Aspromonte

Andrea Mastroni, Delphine Galou, Biagio Pizzuti

Il Pomo d'Oro

Maxim Emelyanychev

Deutsche Grammophon

4835784

Această înregistrare a operei Serse de Handel rămâne în istorie, ca prima înregistrare a acestei lucrări cu un contratenor în rolul principal. Dar este mai mult decât doar despre Serse. Măiestria fenomenală a lui Franco Fagioli, aflat în vârful carierei sale, este însoțită de o distribuție excelentă și strălucitoarea și impecabila Pomo d'Oro. Dirijorul Maxim Emelyanychev este proaspăt și în stil, carismatic.

VOCAL MUSIC

Franz Schubert: Winterreise

Ian Bostridge, Thomas Adès

Pentatone Classics

PTC 518676

A treia înregistrare a lui Ian Bostridge cu ciclul Călătorie de Iarnă de Franz Schubert arată multe evoluții în viziunea cântărețului asupra acestui ciclul. Vocea lui Bostridge este mai bogată, mai întunecată în registrul grav, ceea ce-i permite să creeze mai multe culori și să acorde expresivitate fiecărui cuvânt în parte. Însoțit de Thomas Adès, care îi împărtășește viziunea, Bostridge conferă o rară unitate muzică îmbinând cântecele individuale într-o traiectorie de gândire unică. Bostridge transmite pe deplin devastatoare melancolie și ironie a muzicii lui Schubert.

CHORAL MUSIC

Piotr Tchaikovsky: Liturgy of St. John Chrysostom - Nine Sacred Choruses

Latvian Radio Choir

Sigvards Klava

Ondine

ODE 1336-2

CD-ul îl prezintă la Ceaikovski în rolul de inovator al muzicii ortodoxe. Corul leton de cameră cântă Liturgia lui Ioan Chrisostotomul și alte lucrări sacre cu o puritate angelică și o strălucire ce iluminează universalitatea acestei muzici. Armoniile par să strălucească și cântecele creează un arc larg care combină frumusețe, spiritualitate și pasiune.

Ex-aequo

Arthur Honegger: Jeanne d'Arc au Bûcher

Judith Chemla, Jean-Claude Drouot, Christian Gonon, Adrien Gamba-Gontard, Claire de Sévigné, Christine Goerke, Judit Kutasi, Jean-Noël Briend, Steven Humes

Rotterdam Symphony Chorus, Netherlands Children's Choir

Royal Concertgebouw Orchestra

Stéphane Denève

RCO Live

19001

Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam are o mare reputație în interpretarea muzicii de tradiție franceză. Sub bagheta lui Stéphane Denève, orchestra, corul și o distribuție minunată de soliști propun o minunată interpretare a oratoriului lui Arthur Honegger. Lectura Orchestrei Concertgebouw este bogată în detalii și impresii, cu o minunată paletă de culori. Înregistrarea live din 2018 are și o calitate foarte bună a sunetului.

OPERA

Antonio Salieri: Tarare

Judith van Wanroij, Jérôme Boutillier, Tassis Christoyannis, Philippe-Nicolas Martin

Cyrille Dubois, Jean-Sébastien Bou, Marine Lafdal-Franc,

Danaé Monnié, Enguerrand de Hys, Karine Deshayes

Les Chantres du Centre de Musique Baroque de Versailles

Les Talens Lyriques

Christophe Rousset

Aparté

AP208

Christoph Rousset's recording of Salieri's Tarare is characterized by strong dramatic musical flow and full of a splendid virtuosity that is absolutely essential in an 18th century opera. The orchestra as well as the singers convey plenty of esprit and finesse, with results that make the recording very impressive and highly recommendable. In such a performance, this revival of one of the most important operas of its time is a real revelation.

Înregistarea lui Christoph Rousset este caracterizată printr-un flux puternic dramatic și plin de momente de splendidă virtuozitate, absolut esențiale într-o operă de secol 18. Orchestra și cântăreții conving prin spirit și finețe, înregistrarea fiind de efect. Într-o asemenea interpretare, această aducere la viață a uneia dintre cele mai opere a timpului său, este o reală revelație.

SOLO INSTRUMENT

Beethoven/Liszt - Schubert - Haydn - Say - Bartok - Sasaki

Can Çakmur, piano

BIS

2430

Primul disc al tânărului pianist turc Can Çakmur este o realizare distinctivă. Cuprinzând o gamă largă de lucrări, de la Haydn la compozitori moderni turci și japonezi, este o mărturie despre viziunea și adâncimea acestui deja martur artist. Bazată pe o abordare analitică care nu afectează spontaneitatea, interpretarea lui Cakmur și abilitatea lui de a împărtăși energie cu ascultătorul fac din acest disc o superbă realizare.

Ex-aequo

Schubert: Sonata D 960 - Drei Klavierstücke D 946 - Moments Musicaux D 780

Dina Ugorskaja

Cavi

8553107

"În această muzică, timpul pare să se oprească" scria Dina Ugorskaja despre Schubert. În dublul ei album, ea ajunge în sufletul Momentelor muzicale, fără a se feri de momentele de adâncă tristețe și singurătate din Sonata în Si bemol major de Schubert. Dina Ugorskaja a murit mult prea tânără. Acest album Schubert este testamentul unui mare pianist.

CHAMBER MUSIC

Lili Boulanger: Nocturne - César Franck: Violin Sonata - Louis Vierne: Violin Sonata Op. 23 Eugène Ysaÿe: Poème élégiaque Op. 12

Alina Ibragimova, Cédric Tiberghien

Hyperion

CDA68024

Violonista Alina Ibragimova și pianistul Cédric Tiberghien sunt un consistent și impresionant duo. În această înregistrare dedicată compozitorilor francezi și belgieni, ei revin la faimoasa sonată de Franck și ne lasă, de asemenea, să descoperim partiturile rar intepretate de Louis Vierne și Eugène Ysaÿe. Întregul program demonstrează adânca muzicalitate a artiștilor, în interpretări minunate.

CONCERTOS

Ferruccio Busoni: Piano Concerto

Kirill Gerstein

Men of the Tanglewood Festival Chorus

Boston Symphony Orchestra

Sakari Oramo

Myrios

MYR024

Monumentalul concert pentru pian și orchestră de Ferruccio Busoni este o lucrare foarte dificială. Kirill Gerstein ne propune cele mai înalte standarde: nu lipsesc nici puterea minții, nici parfumul mediteranean, elemente esențiale ale muzicii lui Busoni, din această incredibil de atractivă interpretate. Perfectă armonie între Kirill Gerstein și dirijorul Sakari Oramo în această înregistrare de o prețioasă valoare.

SYMPHONIC MUSIC

Ludwig van Beethoven

Complete Symphonies

Sara Swietlicki, Morten Grove Frandsen, Ilker Arcayürek, Lars Møller

Danish National Concert Choir

Danish Chamber Orchestra

Adam Fischer

Naxos

8.505251

Adam Fischer și Orchestra Daneză de Cameră prezintă o foarte convingătoare, coerentă și plină de sensuri integrale ale simfoniilor lui Beethoven a cărei caracteristică este diversitatea retorică arătând numeroasele fațete beethoveniene. Această elocință este atinsă prin manevrarea vibrato-ului și varietatea de tempo, ritm și dinamică. Contraste puternice, accente puternice, rubato expresiv - toate îl lasă pe Beethoven să vorbească în cel mai persuasiv mod posibil.

CONTEMPORARY MUSIC

Dusapin: Penthesilea

Georg Nigl, Natascha Petrinsky, Marisol Montalvo, Werner van Mechelen, Eve-Maud Hubeau, Wiard Withol, Yaroslava Kozin, Marta Baretta

Orchestre Symphonique et Chœurs de la Monnaie

Franck Ollu

Cyprès

CYP4654

În Penthesilea, Pascal Dusapin prezintă una dintre cele mai mari opere ale timpurilor noastre. Explorând dorința omenească, partitură este o capodoperă de o excepțională putere muzicală și dramatică. Înregistrată sub conducerea lui Franck Ollu la Teatrul Regal La Monnaie din Brussels, un loc de top pentru opera contemporană, este muzical impecabilă, cu un sunet clar și spațial construit.

ASSORTED PROGRAMS

Antonio Vivaldi: Arias & instrumental works

Léa Desandre, Bruno Philippe, Peter Whelan

Jean Rondeau, Cecilia Bernardini, Louis Creac'h

Jérôme Van Waerbeke, Douglas Balliett

Jupiter, Thomas Dunford

Alpha

550

Înregistrarea de debut a ansamblului Jupiter, un grup format în 2018 de tânărul luthist Thomas Dunford, este destinată să devină, inevitabil, un punct de reper pentru iubitorii muzicii lui Vivaldi, nu doar pentru piesele vocale (admirabil interpretate de mezzosoprana Lea Desandre), dar și pentru piesele orchestrale. Iată cea mai nouă generație de interpreți ai muzicii baroce, gata să rupă oricare bariere.

BEST COLLECTION

Mieczysław Weinberg: Chamber Music

Alexei Mikhlin, Evgeniya Seydel, Alexander Brusilovsky, Fyodor Druzhinin, Alla Vasilieva, Mieczysław Weinberg, Timofei Dokschitzer

Moscow Chamber Orchestra, Moscow Philharmonic Orchestra

Borodin Quartet, Algis Zhuraitis, Rudolf Barshai

Melodiya

MELCD 1002519

O colecție de lucrări de Mieczysław Weinberg publicată de Melodia se evidențiază în fața altor strălucitoare lansări cu muzica acestui compozitor de geniu de la nașterea căruia s-au aniversat 100 ani. Această colecție cu înregistrare rare surprinde nu doar vocea unică a muzicii lui Weinberg, dar și arta lui interpretativă, alături de alți extraordinari muzicieni ruși care i-au fost contemporani.

HISTORICAL RECORDINGS

Wilhelm Furtwängler - The Radio Recordings 1939-1945

Edwin Fischer, Peter Anders, Walter Gieseking, Tilla Briem, Elisabeth Höngen, Rudolf Watzke Erna Berger, Walther Ludwig, Fritz Heitmann, Georg Kulenkampff, Conrad Hansen

Pierre Fournier, Adrian Aeschbacher

Berliner Philharmoniker

Wilhelm Furtwängler

Berliner Philharmoniker Recordings

BPHR 8949955

Reunind concertele lui Furtwängler, înregistrate la Filarmonica din Berlin între 1939 și 1945, această colecție este un document esențial despre legendarul dirijor. Noua masterizare a benzilor originale radio permite ascultătorului să descopere multe importante, înainte imposibil de auzit, detalii care ne ajută să înțelegem ce artist uimitor a fost Wilhelm Furtwängler. Câteva interpretări sunt atât de vii, că par să descrie tragedia acelui timp. Bookletul cu 184 de pagini este documentat fascinant.

VIDEO PERFORMANCE

Richard Strauss: Salome

Asmik Grigorian, John Daszak, Anna Maria Chiuri, Gábor Bretz, Julian Prégardien

Wiener Philharmoniker, Franz Welser-Möst

Romeo Castellucci, stage director

Unitel Edition

801608

Această producție din festivalul de la Salzburg 2018 a provocatoarei opere Salome de Richard Strauss are multe calități. Regia incredibil de imaginativă a lui Romeo Castellucci este caracterizată de intensul simbolism. Cu o voce puternică și agilă, Asmik Grigorian este o interpretă de mare succes ale rolului principal, muzical și dramatic. John Daszak este un excelent Herod și restul distribuției, la cele mai înalte cote pentru festivalul de la Salzburg. Sub bagheta hotărâtă și simpatetică a lui Franz Welser-Möst, Orchestra Filarmonicii din Viena oferă un suport muzical de un minunat succes.

VIDEO DOCUMENTARIES

Gidon Kremer - Finding your own voice

Directed Paul Smaczny

Kremerata Baltica, Giedre Dirvanauskaite, Tatjana Grindenko, Olesya Petrova, Evgeny Svetlanov Orchestra, Vladimir Jurowski, Yomiuri Nippon Symphony, Jacek Kaspszyk

Mieczyslaw Weinberg: Preludes to a Lost Time

Accentus

ACC20414

Filmul lui Paul Smaczny despre violonistul Gidon Kremer, unul dintre cei mai neconvențional și interesanți muzicieni ai timpului nostru, îl prezintă pe violonist în turneu, dar și momentele cele mai importante ale vieții sale. Smaczny explorează numeroasele fatețe artistice, intelectuale și emoționale, cu mare empatie și adâncă înțelegere pentru un artist cu un excepțional simț al misiunii și responsabilității morale. Alături de acest documentar extraordinar de bogat, DVD-ul cuprinde și o înregistrare a unui concert de la Centrul Gogol din Moscova, cu Gidon Kremer interpret al celor 24 de preludii de Weinberg, în original pentru violoncel, transcrise de Kremer pentru vioară solo.