Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert de gală la Ateneul Român, în transmisiune directă, sâmbătă, 18 ianuarie

Publicat: luni, 13 Ianuarie 2020 , ora 14.52

Sâmbătă, 18 ianuarie, sunteți invitați să ascultați, în transmisiune directă de la Ateneul Român, concertul de gală oferit de Casa Regală a României începând cu ora 19.00. Prilejul? Aniversarea a trei decenii de la venirea în țară a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

Astăzi sărbătoriți, împreună cu societatea românească, trei decenii în care ați stat, zi de zi, alături de conaționalii noștri, îndeosebi alături de cei mai încercați și mai vulnerabili dintre români, continuând cu umanitate și cu loialitate legământul predecesorilor Majestății Voastre. Acești 30 de ani din viața Familiei Regale vă poartă amprenta în chip durabil.(...) la 5 decembrie 2017 ați fost chemată a fi prima femeie din istoria noastră care a devenit suveran al Casei Regale a României. Ați moștenit de la Carol I tenacitatea, măsura și loialitatea. Elisabeta v-a transmis pasiunea pentru caritate, arte și proiecte sociale. Ferdinand v-a lăsat bunătatea și bogăția lui sufletească. De la Maria ați luat grația și charisma. Elena, ale cărei frumoase trăsături vi se citesc pe chip, v-a șlefuit personalitatea și a dăruit României, după plecarea ei din această lume, încă un copil regal pentru a fi de folos țării căreia i-a fost regină-mamă. De la Regele Mihai I ați luat modestia, răbdarea, lipsa cinismului și ranchiunii, precum și forța de a merge mai departe. De la Regina Ana, cea care v-a adus pe lume, ați luat simțul umorului, neastâmpărul, spiritul de observație și abnegația de a urma destinul fără șovăire. De la toți cei amintiți, ați moștenit patriotismul simplu și de neclintit. - scrie Alteța Sa Regală, Principele Radu, despre Majestatea Sa Margareta, cu această ocazie.

Concertul este susținut de ansamblurile Camerata Regală și Corul Regal, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare și îi are invitați pe sopranele Nelly Miricioiu și Valentina Naforniță, pe pianista Alexandra Dariescu, pe violonistul Remus Azoiței și pe tenorul Teodor Ilincăi - cu toții foarte apreciați nu doar în țara lor natală, ci și peste hotarele ei. Seara muzicală se va deschide, firesc, cu interpretarea Imnului Regal din Poema română a lui George Enescu și va continua cu fragmente din opusuri de Mozart, Léhar, Donizetti, Saint-Saëns, Haendel, Dvoűak, Mascagni, Puccini și Elgar.

În sala Ateneului Român vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu, Alteța Sa Regală Principesa Elena, precum și Excelența Sa, domnul Alexander Philips Nixon și Alteța Sa Regală Principesa Sofia.

Irina Cristina Vasilescu