Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Silvester Konzert de la Munchen, cu Marris Janssons si Lang Lang

Publicat: joi, 27 Decembrie 2018 , ora 15.20

După doi ani în care ne-am bucurat de atmosfera specială a programului dedicat de Filarmonica din Berlin intrării în Noul An, vă propunem în finalul lui 2018 o incursiune la Munchen, la Herkulessaal.

Marile centre culturale europene se întrec în etalarea celebrităților muzicale cu acest prilej, în dorința de a aduce în prim plan strălucirea vedetelor, dincolo de atracția programelor alcătuite - deobicei - din pagini menite să delecteze prin dinamism sau poezie, prin spectaculozitate virtuoză sau popularitate...

La Munchen revine la pupitrul dirijoral ansamblului său Mariss Janssons, după ce - nu cu mult timp în urmă - o problemă de sănătate l-a obligat să renunțe la turneul asiatic al Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze; de fiecare dată aparițiile sale constituite veritabile evenimente artistice, impregnante de autentica sa implicare în trăirea muzicii interpretate.

Pe același afiș apare și numele pianistului Lang Lang, a cărui carieră solistică a reluat în ultima perioadă ritmul alert bine cunoscut! Lang Lang alternează pagini mozartiene și partituri cu nuanțe "exotice" pentru publicul european în ultima perioadă... O va face și cu prilejul acestui program, ce include faimosul Andante din Concertul nr.21 în Do major, KV 467 alături de alte ipostaze pianistice.

Image result for Youtube Lang lang chinese pianist

Alcătuit din secvențe de dimensiuni restrânse, repertoriul care va fi traversat de bagheta lui Marris Janssons la conducerea Orchestra Radiodifuziunii din Munchen în acest "Silversterkonzert" evocă și câteva dintre marile figuri componistice omagiate în 2018 (Leonard Bernstein sau Claude Debussy, Johannes Brahms sau Pietro Mascagni) dar și creatori ce vor fi probabil evocați în mod special în viața muzicală din 2019 (Edward Elgar sau Antonin Dvorak) prin pagini foarte cunoscute și iubite de melomanii de pretutindeni.

O "prefață"a sărbătorii intrării în Noul An 2019 se anunță acest eveniment deosebit pe care Radio România Muzical vi-l dăruiește LIVE, în 31 decembrie de la ora 18. Merită să îl trăim împreună, într-o atmosferă deosebită!

Anca Ioana Andriescu