Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE : Sonate de Franz Schubert cu Andras Schiff

Publicat: vineri, 5 Octombrie 2018 , ora 11.57

Sunt 4 decenii de când sir Andras Schiff a apărut pentru prima dată pe afișul de la Wigmore Hall din Londra! Avea aproape 25 de ani și a cântat atunci Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach iar momentul a fost considerat unul semnificativ chiar și pentru peisajul muzical atât de bogat al capitalei britanice... De atunci Andras Schiff a atras mereu melomanii în stagiunile găzduite de edificiul victorian construit în 1901; în recitaluri solo, ca partener al unor soliști vocali sau în compania altor instrumentiști, alcătuind formații camerale...

Un pianist preocupat de autenticitatea sonorităților chiar și prin readucerea în atenție a unor tipuri de instrumente de epocă, muzicianul născut la Budapesta în decembrie 1953 a ales pentru recitalul său din 10 octombrie un program integral Schubert, cu 3 sonate dintre cele de proporții ample - veritabile desfășurări narative pe claviatura instrumentului. In general, în recitalurile sale, Andras Schiff a impus atenției profilul unui interpret de...cursă lungă, al cărui discurs se arcuiește consistent, convingător pe suprafețe largi, cu o sinceritate a exprimării artistice învăluită în sobrietate și rigoare. La 20 de ani era laureat la Concursul "Ceaikovski", în anul următor la competiția de pian de la Leeds, premii Gramophone și Grammy i-au răsplătit aparițiile discografice ca pianist; apoi Andras Schiff a adăugat aparițiilor sale instrumentale pe meridianele diferitelor continente și prezențe în calitate de dirijor (spre finalul anilor 1990), înființând chiar "Cappella Andrea Barca" în 1999, un ansamblu alături de care a efectuat un lung șir de turnee și a prezentat la Salzburg integrala concertelor pentru pian de Mozart, pe parcursul a 7 ani.

Muzician conectat la pulsul social și politic al perioadei trăite, Andras Schiff a plecat din Ungaria, a renunțat apoi la cetățenia austriacă în 2000, atunci când orientarea de dreapta a început să câștige teren la Viena; a devenit cetățean britanic iar în 2014 a fost înnobilat pentru serviciile aduse Muzicii!

Muzica interpretată dar și promovată, povestită de Andras Schiff...

Un eveniment cameral al vieții muzicale internaționale vă este oferit LIVE, de la Wigmore Hall din Londra la Radio România Muzical miercuri 10 octombrie, de la 21,30: recitalul pianistului ANDRAS SCHIFF cu Sonatele nr. 16 D 845 în la minor, nr. 17 D 850 în Re major și nr. 18 D 894 în Sol major de Franz Schubert.