ACUM:
13.00
Polifonii
Universal și românesc, creație și interpretare.
Urmează: 14.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.00 Concerte de 5 stele primite prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Muzica lui Enescu deschide spectacolul serii de 22 august la Royal Albert Hall

Publicat: marți, 21 August 2018 , ora 14.41

Budapest Festival Orchestra, cel mai bine cotat ansamblu de gen al Ungariei, revine în direct la Radio România Muzical sub bagheta lui Iván Fischer, fondatorul și directorul său muzical; cu o pledoarie care, văzută de la noi, pare mai mereu nouă - aceea pentru un spectacol fără compromisuri, oferit de clasicii primei jumătăți de secol XX.

Iván Fischer a ales să deschidă programul de la Royal Albert Hall cu George Enescu - Preludiul la unison din Suita I op. 9, pagină unică prin etos și tehnica de construcție componistică. Va continua cu Béla Bartók - Muzică pentru coarde, percuție și celestă, creație emblematică pentru avangardismul de sinteză al autorului maghiar, pentru a încheia cu o specialitate a lui Fischer, creația lui Gustav Mahler - Simfonia a IV-a. Solistă: tânăra soprană germană Anna Lucia Richter, câștigătoare, în 2012, a Concursului internațional "Robert Schumann".

Iván Fischer este fondatorul Societății Ungare "Mahler" și a făcut parte din echipa de dirijori care au prezentat integrala simfoniilor autorului romantic, în fruntea Orchestrei Regale "Concertgebouw" din Amsterdam, între 2009 și 2011, sub semnul centenarului trecerii în eternitate a lui Mahler. Alte nume incluse în proiect: Mariss Jansons, Daniele Gatti, Lorin Maazel, Pierre Boulez, Bernard Haitink, Fabio Luisi, Eliahu Inbal. Iván Fischer patronează, de asemenea, Academia "Kodaly" din Marea Britanie. Președintele Ungariei i-a acordat Medalia de Aur, o importantă distincție a statului vecin, iar Forumul Economic Mondial i-a decernat Premiul de Cristal, pentru meritele lui în facilitarea relațiilor culturale internaționale. Mai mult decât atât, Guvernul francez l-a numit Cavaler al Artelor și Literelor, iar în 2006 a fost onorat cu Premiul Kossuth, cea mai prestigioasă recunoaștere culturală în Ungaria. Iván Fischer este cetățean de onoare al Budapestei, iar în 2011 Societatea Regală Filarmonică din Londra a considerat potrivit să-i acorde premiul său, la categoria "Dirijat".

Sunt, toate acestea, datele concertului cu numărul 54 din Festivalul "BBC Proms" de la Londra, pe care îl vom urmări împreună miercuri, 22 august 2018, de la ora 20 și 30 de minute.

Ștefan Costache