Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Lang Lang și Riccardo Chailly în deschiderea Festivalului de la Lucerna

Publicat: marți, 14 August 2018 , ora 17.12

Apelând la un joc de cuvinte în limba germană, caietul program al ediției 2018 a Festivalului de vară de la Lucerna menționează: "Lang, lang mussten wir warten!" Adevărat, afișul prestigiosului eveniment cultural elvețian a așteptat mult revenirea celebrului pianist chinez pe podiumul său: 4 ani !

Chiar dacă "artiste etoile" a acestei ediții este violoncelista Sol Gabetta (după cum se menționează în materialul de promovare a manifestării) prezența lui Lang Lang în concertul de deschidere din 17 august (reluat și după două seri) ține să afirme din start "numărul impresionant de...carate" prin care marketingul acestui festival își atrage publicul (iar prețurile biletelor sunt, în general, pe măsură)!

Renumit pentru virtuozitatea sa și pentru charisma comunicării, Lang Lang vine la Lucerna cu un celebru opus mozartian: Concertul în do minor KV 491 o partitură a profunzimii și dramatismului dar și a luminozității clasice.

Intregul festival și-a propus ca tematică "povestea", ca o modalitate simbolică de conectare la o lume de candoare pe care o asociem deobicei vârstei copilăriei (o vârstă ce poate fi caracteristică și celor mai mici dar și celor maturi): de la sugestiile din "Petrică și lupul" sau "Carnavalul animalelor" la titluri specifice precum "Cenușăreasa" lui Rossini sau "Spărgătorul de nuci" de Ceaikovski. Universul fanteziei spectaculare este prezent chiar din programul concertului de deschidere a manifestării, care consacră cea de a doua parte a serii muzicii baletului "Pasărea de foc" de Stravinski.

Ediția 2018 dorește să reliefeze și împlinirea a 3 decenii de când Riccardo Chailly a debutat în cadrul Festivalului de la Lucerna; cum el este acum directorul muzical al Orchestrei Festivalului pare lesne de înțeles de ce deschide manifestarea cu..."Dumbarton Oak Concerto" - pagina lui Stravinski scrisă ca răspuns la o comandă din partea unui cuplu care aniversa 30 de ani de la căsătorie! Explicite ca sugestii alegerile lui Riccardo Chailly pentru acest program inaugural dar și spectaculoase din punctul de vedere al scriiturii orchestrale atât de diferite... Să nu uităm că orchestra acestui festival este un ansamblu care se reunește pentru seria de concerte derulate pe parcursul unei luni (perioada în care la Lucerna se perindă o autentică galerie a celor mai faimoși artiști ai vieții muzicale actuale) sau pentru turnee; colectivul adună muzicieni de prim rang din marile orchestre ale prezentului, cu o carte de vizită bogată în experiență și în laude. Colaborarea dirijorului cu al său ansamblu se concretizează în lucrări de Stravinski pentru primele apariții, apoi într-un program integral Ravel și în altul Wagner - Bruckner. Lumi stilistice diferite, culori sonore distincte... provocări pentru interpreți și ispite pentru public iar la Lucerna manifestările muzicale se succed câte 3 sau 4 pe zi!

Vineri 17 august, de la 20,30, Radio România Muzical vă oferă prilejul de a fi conectați în direct la un asemenea eveniment deosebit al vieții artistice internaționale, cu marile sale așteptări și atmosfera specială a unei săli arhipline.

Anca Ioana Andriescu