ACUM:
13.30
Festivalul Internațional „George Enescu”
Urmează: 15.30 Despre muzică și viață cu ... dirijorul Cristian Mandeal (R)
Apoi: 16.30 Festivalul Internațional „George Enescu”

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Calendar muzical - Iosif Sava și George Enescu

Publicat: luni, 13 August 2018 , ora 15.51
Săptămâna aceasta - la Calendar Muzical - vă invit să ne concentrăm atenția asupra a două nume importante ale artei sonore române.

Primul dintre ei este muzicologul Iosif Sava, trecut la cele sfinte în urmă cu două decenii, în 18 august 1998, la București, la doar 65 de ani. Iosif Sava, cu vocea și maniera rostirii inconfundabile, este cel care a dat culturii noastre un sens profund, întruchipând, cu pasiune, rafinament și eleganță, tot ceea ce a însemnat respectul pentru valori. Noi îl vom asculta pe organistul Iosif Sava în selecțiuni din "Arta fugii" semnată de Johann Sebastian Bach, compozitorul favorit al muzicologului Iosif Sava.

Iar partea a doua a ediției va fi dedicată "unui om plin de umor (și un caricaturist foarte amuzant)" - așa cum îl descria Sir Yehudi Menuhin pe cel mai important compozitor român al tuturor timpurilor, un violonist de excepție și pedagog pe măsură, mentorul unor soliști români de renume - George Enescu. De la nașterea sa se vor împlini duminică, 19 august, 137 de ani. Din creația enesciană am ales pentru acest moment "Serenade Lointaine pentru pian, vioară și violoncel" și o lucrare socotită a fi drept "singulară, unică" - Simfonia a IV-a în mi minor de George Enescu, orchestrată de Pascal Bentoiu.

Calendar muzical - Iosif Sava și George Enescu - joi, 16 august 2018, de la ora 20:00, la Radio România Muzical.