Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul Rossini de la Pesaro - în direct

Publicat: joi, 9 August 2018 , ora 11.27

Sâmbătă, 11 august 2018, transmitem în direct de la ora 21.00 opera Ricciardo e Zoraide de Gioachino Rossini, o producție prezentată în premieră la Arena Adriatică din localitate, în cadrul Festivalului Rossini. Această creație deschide ediția din 2018 a renumitului festival dedicat compozitorului italian, spectacolul urmând să fie reluat în zilele de 14, 17 și 20 august la Pesaro. Regia și coregrafia le-au fost încredințate cuplului Marshall Pynkoski - Jeannette Lajeunesse Zingg, în vreme ce costumele somptuoase sunt create de Michael Gianfrancesco.

Distribuția este una de excepție, aducându-i împreună pe Juan Diego Flórez și pe Pretty Yende în rolurile titulare.

Opera în două acte a fost cântată prima data la Teatrul San Carlo din Napoli, în 3 decembrie 1818, continuând să fie pusă în scenă până în 1846; după acest an, însă, a căzut în uitare, fiind reluată de Festivalul Rossini abia în anul 1990.

Poate veți fi surprinși să aflați că drama nu este dominată nici de Ricciardo (interpretat la Pesaro de tenorul Juan Diego Flórez), nici de Zoraide (a cărei partitură revine sopranei sud africane Pretty Yende), ci de Agorante, Regele Nubiei (jucat și cântat de tânărul tenor rus Serghei Romanovski). Deși acesta din urmă este căsătorit cu extraordinara Zomira (o invenție a libretistului Francesco Berio di Salsa, menită să o aducă pe scenă pe Rosmunda Pisaroni, o voce promițătoare a companiei de operă napolitane), Regele este îndrăgostit de Zoraide, fiica unui șef de trib, ea însăși amorezată de cavalerul Ricciardo. Din libret și din muzică reiese că Agorante este un tiran, personalitatea sa conturând atmosfera întregii opera. 

Din distribuție mai face parte și tânăra mezzo-soprană Martiniana Antonie, pe care o vom asculta în rolul secundar al Elmirei. În pauza transmisiunii directe vom afla amănunte despre realizarea acestei producții de la Martiniana. 

Irina Cristina Vasilescu