ACUM:
13.30
Festivalul Internațional „George Enescu”
Urmează: 15.30 Despre muzică și viață cu ... dirijorul Cristian Mandeal (R)
Apoi: 16.30 Festivalul Internațional „George Enescu”

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul BBC Proms în direct la Radio România Muzical - 10 august

Publicat: marți, 7 August 2018 , ora 10.28

Printre evenimentele din calendarul muzical marcate anul acesta în cadrul Festivalului BBC Proms se numără centenarul nașterii dirijorului, compozitorului, pianistului și pedagogului Leonard Bernstein. Vineri seară, 10 august, programul de la Royal Albert Hall, cel de-al 37-lea Prom al ediției, transmis în direct la Radio România Muzical, aduce publicului Simfonia 1 "Ieremia" din creația marelui muzician american. Este lucrarea care l-a adus pe tânărul Bernstein în atenția lumii muzicale. O lucrare programatică, a cărei mișcare finală este inspirată din Lamentațiile lui Ieremia, proorocul care avertizase că păcatele vor conduce la dezastru, profeție care s-a împlinit prin distrugerea Templului lui Solomon și cucerirea Ierusalimului de către babilonieni în anul 587 Î. Hr. Solistă va fi mezzo-soprana Elizabeth DeShong.

În 2018 se împlinesc și 110 ani de la înființarea Orchestrei Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, ansamblu care revine, alături de directorul său muzical, Sir Antonio Pappano, pentru a șasea oară la Proms, cea mai recentă apariție fiind însă în urmă cu cinci ani. Leonard Bernstein a fost timp de aproape un deceniu Președinte onorific al ansamblului italian. Iat alegerea repertorială pentru acest concert este completată de două lucrări ale unori compozitori aflați în fruntea listei preferințelor lui Bernstein: Gustav Mahler și Joseph Haydn.

Programul se va deschide cu Reprezentarea haosului, introducerea și totodată cel mai cunoscut fragment din Oratoriul "Creațiunea" de Joseph Haydn, iar în partea a doua figurează Simfonia "Titanul" de Gustav Mahler, amplă lucrare al cărei început aduce ideea de renaștere și continuă cu descrierea unui întreg ciclu al vieții, conducând spre finalul intitulat de autor "din infern în paradis".

Vineri, 10 august, de la ora 21.30, Festivalul BBC Proms în direct la Radio România Muzical!Andreea Chiselev