Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

BBC Proms - nou concert în transmisiune directă joi, 2 august 2018

Publicat: miercuri, 1 August 2018 , ora 14.23

Orchestra simfonică BBC revine joi, 2 august 2018, pe scena Royal Albert Hall din Londra, pentru a susține cel de-al șaselea său concert din seria celor 12 prezentate în Festivalul BBC Proms. La pupitrul dirijoral sa va afla Alexander Vedernikov, împreună cu care ansamblul londonez a construit o frumoasă relație de colaborare în ultimele stagiuni de concerte. Fost director musical și dirijor șef al Teatrului Bolshoi din Moscova, Vedernikov revine la rădăcinile sale ruse prin alegerea repertorială: în Proms el va conduce în deschiderea concertului un opus de Mihail Ivanovici Glinka, artist ce explorează în partitura sa "Noapte de vară la Madrid" gustul rus din secolul 19 pentru lumea spaniolă; finalul concertului prezintă publicului Actul I din muzica baletului "Spărgătorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski. În cele trei balete ale sale, Ceaikovski a atins noi niveluri de sofisticare în domeniul muzicii ce însoțește dansul, o realizare evidentă în partitura "Spărgătorului de nuci".

Concertul din 2 august este dedicat memoriei dirijorului Gennady Rozhdestvensky, stins din viață în iunie anul acesta. Artistul rus a fost unul dintre foarte iubiții dirijori șefi ai Orchestrei Simfonice BBC.

Partea centrală a serii este Concertul "Ink Dark Moon" pentru chitară și orchestră de Joby Talbot, o creație interpretată în primă audiție. Solist va fi chitaristul Miloč Karadagliæ, unul dintre cei mai apreciați instrumentiști ai zilelor noastre.

O nouă transmnisiune direct, așadar, posibilă prin intermediul Uniunii Europene de Radio, prezentă în programul postului nostru - joi, 2 august 2018, de la ora 21.00.

Irina Cristina Vasilescu