Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Kent Nagano dirijează Orchestra Radiodifuziunii Bavareze – live la Radio România Muzical, vineri, 6 iulie de la ora 21,00

Publicat: vineri, 6 Iulie 2018 , ora 10.03

Desemnat dirijorul anului de Echo Klassik ȋn 2017, Kent Nagano este un fenomen al artei dirijorale, ce excelează cu acceiași ușurință atât ȋn repertoriul simfonic cât și ȋn cel de operă, fără demarcații ȋntre stilurile contemporane și cele ale muzicii clasice și romantice. Director general al Operei de Stat din Hamburg (cu contract prelungit până ȋn 2025) și al Orchestrei Simfonice din Montreal (până ȋn 2020)  Kent Nagano crează evenimente la fiecare apariție. Căldura, limpezimea. simplitatea și profunzimea acestui dirijor, care ȋn curând va ȋmplini 67 de ani, sunt calități ce prevestesc vineri, 6 iulie de la ora 21,00, o emoție autentică dublată de interesul pentru lucrări mai puțin auzite la noi.

Programul se deschide cu una dintre cele mai radicale și solicitnte compoziții ale secolului XX,  Chronochromie de Olivier Messiaen. O incursiune ȋn eșalonarea subiectivă a timpului ne propune această piesă din 1960 pentru care ritmul devine principalul purtător al expresiei. “Amestecurile de sunete și timbruri foarte complexe  rămân ȋn serviciul duratelor, pe care trebuie să le sublinieze, colorându-le” – afirma compozitorul. Este una dintre cele mai originale și impunătoare creații ale lui Messiaen, ȋn care “stilul oiseau” este dus la apogeu ȋmbinând ȋn materialul sonor cântece de păsări din Franța, Suedia, Japonia și Mexic precum și zgomote ale unor torente de munte notate  ȋn Alpii francezi.

Misa a II-a ȋn mi minor de Anton Bruckner  ne va situa ȋntr-un spațiu al trăirii religioase autentice, spirit ce l-a călăuzit cu o fervoare adâncă pe romanticul german, care ȋn 1869 a cunoscut cu acest opus, unul dintre puținele sale succese. Va fi o seară impresionantă, cu un dirijor care a studiat cu Olivier Messiaen și cu un ansablu instrumental nominalizat la Premiile Gramophone pentru cea mai bună orchestră a anului 2018.