ACUM:
13.00
Polifonii
Universal și românesc, creație și interpretare.
Urmează: 14.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.00 Concerte de 5 stele primite prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Simfonia a VI-a de Gustav Mahler - pentru ultimul concert al lui Sir Simon Rattle la Filarmonica din Berlin, ca dirijor principal

Publicat: vineri, 15 Iunie 2018 , ora 13.37

În 14 noiembrie 1987, un dirijor englez foarte promițător pe nume Simon Rattle își făcea debutul la conducerea Filarmonicii din Berlin, cu Simfonia a VI-a de Gustav Mahler. Cum își reamintește episodul? "Am simțim că mi-am găsit vocea în acea zi." Iar complexa, multifațetata creație a lui Mahler figurează din nou în programul cu care Sir Simon Rattle se prezintă pentru ultima oară în fața publicului de la Filarmonica din capitala Germaniei, în calitate de dirijor principal al instituției.

Predecesorul său în această poziție, Claudio Abbado, fusese singurul din istoria orchestrei care a părăsit-o fiind încă în viață; iar Rattle este, deci, al doilea într-o poveste dintre cele mai fascinante ale scenei clasice, pe care au scris-o, trebuie reamintit, Herbert von Karajan, Wilhelm Furtwängler, Arthur Nikisch, Hans von Bülow și, deloc în cele din urmă, Sergiu Celibidache. "Nu sunt deloc convins că-ți poți păstra sănătatea intactă după o anumită perioadă petrecută aici." - mărturisea artistul, care completa că și decizia de a se menaja ar fi fost, pe de altă parte, una egoistă. La 63 de ani, Rattle are o reputație ca puțini alții și se gândește, deja, la noua etapă a extraordinarei sale cariere - cea din fruntea Orchestrei Simfonice din Londra, metropolă căreia ține să-i dăruiască o nouă sală de concerte, cel puțin pe măsura complexului Elbphilharmonie din Hamburg. Însă va continua să locuiască la Berlin, oraș pe care îl consideră mult mai potrivit decât Londra pentru o familie.

Autoexigența, probitatea și constanța sunt câteva dintre calitățile pentru care Sir Simon Rattle a fost ales să petreacă, la Filarmonica din Berlin, nu mai puțin de 16 ani, probabil cei mai intenși din viața sa muzicală de până acum. Un excepțional ambasador al autorilor romantismului târziu dar și al clasicilor de secol XX, Rattle a impresionat, de asemenea, și prin deschiderea sa către teritoriul interpretării informate istoric. Noi ne pregătim, deci, să urmărim această ultimă prezență, ca dirijor principal, în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin; pentru ca duminică, 24 iunie, tot în transmisiune directă la Radio România Muzical, să ne bucurăm de ultima apariție a lui Rattle în fruntea celebrei orchestre, tot în această calitate - pentru concertul în aer liber de la Waldbühne.

Ștefan Costache