Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Simfonii de Mendelssohn si Brahms cu Daniele Gatti și Orchestra Philharmonia

Publicat: luni, 21 Mai 2018 , ora 15.54

La 30 de ani era responsabil pentru coordonarea artistică a uneia dintre cele mai prestigioase orchestre din Italia - cea de la "Accademia Nazionale Santa Cecilia" din Roma; a devenit apoi director muzical sau dirijorul principal la Teatro Communale din Bologna, la Royal Philharmonic din Londra, la Orchestre National de France, la Opera din Zurich sau la Concertgebouw din Amsterdam… Sunt reperele impunătoare ale unei biografii interpretative contemporane - cea a italianului Daniele Gatti.

"Până la 13 ani m-a preocupat în primul rând...fotbalul! Absolut! Jucam fotbal in fiecare după-amiază și mama mea venea să insiste să mai studiez și la pian"... a mărturisit Daniele Gatti într-un amplu interviu, specificând că a început pianul la 8 ani, a compus prima lucrare la 10 iar la 13 a decis să devină dirijor.

Daniele Gatti pornește întotdeauna de la partitură ca și cum ar fi o noutate, ceva abia ieșit de sub condeiul autorului, chiar dacă lucrarea are multe decenii sau secole de când a fost terminată; respectă conceptul de tradiție dar… caută întâi autenticitatea "notei scrise" și abia apoi ia (eventual) în considerare imaginea sonoră cu care publicul s-a familiarizat. De exemplu, recent, cei de la Filarmonica din Berlin remarcau că li s-a părut destul de neobișnuit să găsească aspecte noi într-o... simfonie de Brahms pe care au lucrat-o sub bagheta lui Daniele Gatti și au fost captivați!

Cu partitura Simfoniei a II-a de Johannes Brahms se"adresează" în această săptămână dirijorul născut la Milano membrilor Orchestrei Philharmonia din Londra; programul cuprinde (în deschidere) un alt opus simfonic celebru - Simfonia a IV-a "Italiana" de Felix Mendelssohn.

Sub semnul romantismului de filiație germană se va desfășura concertul de la Royal Festival Hall din Londra în 24 mai (ce reia repertoriul prezentat cu o seară înainte de aceeași muzicieni la Anvil Arts Center din Basingstoke), concert pe care Radio România Muzical îl transmite în direct de la ora 21,30.


Anca Ioana Andriescu