ACUM:
13.00
Polifonii
Universal și românesc, creație și interpretare.
Urmează: 14.55 Promo
Apoi: 15.00 Concerte de 5 stele primite prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, dirijorul Vasily Petrenko și pianista Alexandra Dariescu

Publicat: miercuri, 11 Aprilie 2018 , ora 10.23

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

O strategie culturală menită să ofere șansa unei comunicări artistice internaționale la un nivel cât mai ridicat; o întâlnire a tinerilor și foarte tinerilor muzicieni cu maeștri de renume ai diferitelor generații; o altă modalitate de a deschide tinerilor artiști din diferitele state ale Uniunii Europene calea spre dialog, cunoaștere, muncă (studiu și experiență), dar și ...conviețuire în comun, înlăturând orice graniță!

Un remarcabil ambasador al culturii europene, recent numit "Câștigător al titilului DIPLOMATUL CULTURAL AL ANULUI", cu prilejul "CultureSummitt 2018" de la Abu Dhabi.

Un proiect politic lansat acum 42 de ani printr-o rezoluție a Parlamentului European, concretizat în plan cultural acum patru deceni,i prin primul turneu al acestui colectiv artistic, sub bagheta lui Claudio Abbado.

Un vis frumos care s-a transformat în țelul de a progresa pentru mulți dintre cei care și-au dedicat copilăria studiului unui instrument, în șansa de a învăța, de a colabora, a a urca pe scene de prestigiu în compania unor vedete internaționale, de a cunoaște oameni și locuri diferite...

Dirijorul Vasily Petrenko

În 2017, în lista distincțiilor oferite la Gramophone Music Awards, dirijorul Vasily Petrenko a fost numit "Artistul Anului", ceea ce a simbolizat recunoașterea realizărilor acestui șef de orchestră originar din Rusia, școlit la Sankt Petersburg, cu o activitate intensă în Marea Britanie (ca dirijor principal la Royal Liverpool Philharmonic), la Filarmonica din Oslo, dar și ca principal dirijor oaspete la Orchestra Academică de Stat a Rusiei. Nu în ultimul rând, Vasily Petrenko și-a legat numele de un colectiv în continuă transformare - cel al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, fiind dirijorul șef al formației înființate în anul în care s-a născut el, 1976!

În finalul turneului său de primăvară, cu popasuri în Italia, Austria și Dubai, Ochestra de Tineret a Uniunii Europene condusă de Vasily Petrenko va susține - sub auspiciile Institului Cultural Român - un concert extraordinar la București, la Ateneul Român având-o ca solistă pe pianista Alexandra Dariescu.

În direct la Radio România Muzical, duminică 15 aprilie, de la ora 19.00, de la Ateneul Român, un eveniment cu multiple semnificații!

Anca Ioana Andriescu