Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Aida în transmisiune directă de la Teatrul Real din Madrid

Publicat: miercuri, 21 Martie 2018 , ora 16.12

În anul în care sărbătorește două secole de existență, Teatrul Real din Madrid recuperează una dintre cele mai semnificative producții ale sale din trecutul recent: Aida de Giuseppe Verdi. Un spectacol a cărui premieră a avut loc în anul 1998, în regia și scenografia lui Hugo de Ana, cel care semnează și realizarea costumelor. În prezenta stagiune renumitul teatru de operă spaniol oferă publicului său o versiune revizuită și actualizată a acestei opere, una dintre cele mai cunoscute și mai iubite ale compozitorului italian. Spectacolul este pus în scenă în colaborare cu opera Lirică din Chicago și cu Teatrul Municipal din Santiago de Chile.

Dirijorul Nicola Luisotti revine la Teatrul Real pentru a conduce spectacolul a cărui distribuție este una de zile mari, reunindu-i pe scenă, între alții, pe Liudmyla Monastyrska, Violeta Urmana, Ekaterina Semenchuk, Daniela Barcellona și pe Gregory Kunde.

Opera în patru acte este compusă pe un libret de Antonio Ghislanzoni și a avut premiera la Teatrul de Operă din Cairo, în 24 decembrie 1871.

În Aida conviețuiesc două lumi: una grandioasă, cealaltă intimă, deoarece peste sângeroasele confruntări dintre etiopieni și egipteni se suprapune aici dragostea dintre Radames și Aida. El este generalul armatei egiptene, ea - o prințesă etiopiană aflată în captivitate. Iubirea lor este mai puternică decât ura dintre popoarele cărora le aparțin, mai presus de diferențe sociale și convingeri incompatibile. Verdi a ales această poveste din numeroase alternative și s-a implicat intens în procesul de redactare a libretului.

La Radio România Muzical urmărim în direct această producție joi, 22 martie 2018, de la ora 20.55. O transmisiune din actuala stagiune de operă a Uniunii Europene de Radio.Irina Cristina Vasilescu