ACUM:
13.30
Festivalul Internațional „George Enescu”
Urmează: 15.30 Despre muzică și viață cu ... dirijorul Cristian Mandeal (R)
Apoi: 16.30 Festivalul Internațional „George Enescu”

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE:Orchestra Radiodifuziunii din Munchen sub bagheta lui Robin Ticciati

Publicat: miercuri, 28 Februarie 2018 , ora 16.43

Robin Ticciati - un tânăr dirijor al cărui deziderat este acela de a face ca muzica pe care o interpretează să... trăiască, fie că a fost scrisă de Bruckner, de Mahler de Richard Strauss sau de autorii altor secole ale istoriei muzicii.

Un muzician britanic (dintr-o familie cu origini italiene) care a pornit din orchestră spre podium, pregătindu-se pentru această ipostază prin studii de pian, vioară și percuție. Chiar dacă nu a urmat "cursuri de dirijat" i-a numit mereu ca mentori ai săi pe Sir Colin Davis și Sir Simon Rattle. (L-am urmărit însă și într-un documentar despre "școala auzului" realizat la Festivalul de la Salzburg din 2007 cu Daniel Barenboim!)

Când vorbești despre două decenii de carieră în domeniul dirijatului te gândești poate la un personaj ceva mai...matur decât cei aproape 35 de ani pe care îi va împlini la mijlocul lunii aprilie! (Acest "bilanț" ia în considerare ca punct de plecare momentul în care Sir Colin Davis i-a oferit lui bagheta, cu prilejul repetițiilor cu Orchestra Națională de Tineret a Marii Britanii; Robin Ticciati avea pe atunci doar 15 ani!)

La 22 de ani a înființat Ansamblul Aurora, al cărui debut l-a condus în aprilie, tot în 2005... A fost un an deosebit pentru Robin Ticciati căci - premiat și apreciat de public și critici - a fost chemat să îl înlocuiască pe Riccardo Muti pentru o reprezentație la Teatro alla Scala - devenind astfel cel mai tânăr șef de orchestră care a dirijat vreodată acolo... Au urmat angajamente din ce în ce mai interesante în repertoriul simfonic și în cel de operă, cu deschideri stilistice foarte largi. Dirijor (principal sau invitat), consilier artistic sau director muzical, Robin Ticciati aredeja o carte de vizită bogată în colaborări prestigioase iar ca exemple, iată doar câteva repere actuale: este directorul muzical al companiei de operă de la Glyndebourne, se află în ultima sa stagiune (a 8-a) ca dirijor pricipal al Scottish Chamber Orchestra și în prima la conducerea Orchestrei Simfonice din Berlin, iar în 2017 a condus "Evgheni Oneghin" la Metropolitan cu o distribuție având-o în frunte pe Anna Netrebko!

La Munchen - pe afișul Orchestrei Simfonice a Radio-ului Bavarez - Robin Ticciati (britanicul cu rădăcini italiene) aduce pe afiș muzică...franceză, prin trei dimensiuni stilistice diferite: o suită de Jean Fery Rebel - creator al Barocului francez stins din viață acum 270 de ani, un monumental poem simfoic de Cesar Franck (compus acum 130 de ani) și cea de a doua Suită din muzica "simfoniei coregrafice" Daphnis si Chloe, cea pe care autorul Maurice Ravel a dirijat-o și acum 9 decenii, în singurul său turneu american...

Solista serii este violonista Alina Ibragimova, pe care aveți ocazia să o reascultați în prea rar cântatul Concert pentru vioară de Robert Schumann, cu prilejul debutului ei pe afișul acestei prestigioase instituții muzicale.

In direct de la Herkulessaal din Munchen, la Scena europeană în 2 martie, de la ora 21, o seară cu tinerețea interpretativă în prim plan, în plină ascensiune a carierelor artistice.

Anca Ioana Andriescu